rejestracja Zarabiaj na www
StartWiadomościPomysł na biznesPolak potrafiHistorie sukcesuStart-upPoradnikiBiznesplanZakładam firmęNiezbędnikForum

Otwórz pub i zacznij liczyć zyski

Poleć znajomemu Wydrukuj artykuł Subskrbcja RSS
2008-12-11
Otwórz pub i zacznij liczyć zyski

Usiąść z przyjaciółmi przy kuflu dobrego piwa, w pubie z odpowiednim klimatem. Polacy coraz częściej wybierają właśnie ten rodzaj spędzania wolnego czasu. Jak mówią nie ma to jak zimny browar po ciężkim dniu w pracy. Puby, które zaskarbiły sobie serca klientów pękają w szfach, a nowe lokale powstają jak grzyby po deszczu. Czy zatem otworzenie pubu może być dobrym pomysłem na biznes? Na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę decydując się na własny lokal?



Polak woli wódkę?



Mimo iż ciężko jest zatrzeć stereotyp, że Polacy piją wyłącznie wódkę to rzeczywistość w tej materii w porównaniu do kilku lat wstecz zmieniła się znacząco. Badania wskazują, że spożywamy coraz więcej alkoholi niskoprocentowych poświęcając poczciwą wódkę na rzecz wina czy piwa. To dobra wiadomość dla wszystkich myślących o własnym lokalu zwłaszcza, że taka tendencja będzie utrzymywać. Inną pozytywną informacją jest fakt, że pijemy z coraz większą kulturą. Rzecz jasna nie chodzi tu o przysłowiowych panów spod sklepu monopolowego bo tacy zawsze będą, ale o zwyczaje, które kształtują się w społeczeństwie, a których wcześniej nie było. Rosnąca kultura picia alkoholu, a także zmiana struktury spożywanych trunków są więc dobrymi przesłankami do otwarcia pubu.

Taką przesłanką jest również rosnąca liczba osób odwiedzających puby. Warto wspomnieć, że nie jest to już tylko domena wielkich miast, ale moda na biesiadowanie w pubach coraz wyraźniej wkracza także do mniejszych miejscowości. Rosnący popyt potwierdzają osoby, które postawiły właśnie na ten biznes. Rynek nie jest jeszcze nasycony i jest miejsce na kolejne lokale – mówi Grzegorz Warchoł, menadżer popularnego wrocławskiego pubu „Mleczarnia”. Jak jednak dodaje - aby z sukcesem zaistnieć niezbędne będą: lokal w dobrym miejscu, odpowiedni klimat, muzyka i menu. Spełnienie tych czterech warunków to dekalog wszystkich, którzy postawili na ten biznes.

Boczna uliczka a może centrum?



Otwierając pub jednym z istotnych elementów będzie lokalizacja naszej knajpy. Właściciele lokali mówią, że ciężko tu o regułę. Znam puby, które funkcjonują bardzo dobrze dzięki temu, że znajdują się w centrum miasta, ale jednocześnie wiem, że podobnym powodzeniem mogą się cieszyć knajpy z lokalizacją w ciemnych bocznych uliczkach – mówi Pan Grzegorz.. Bardzo dużo zależy tu od rodzaju pubu oraz typu klientów, których ma przyciągać- dodaje. Jeżeli w lokalu chcemy postawić głównie na alkohol i przekąski wówczas centrum miasta wydaje się być lepszym rozwiązaniem. Z kolei lokalizacja knajpy w miejscu odosobnionym będzie dużo korzystniejsza gdy myślimy o pubie, w którym grana będzie muzyka na żywo lub np. tętniło będzie życie kulturalne.

Szukając lokalu, w którym rozpoczniemy działalność warto zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów. Przede wszystkim pamiętajmy, że lokal musi mieć odpowiednią powierzchnię. Według właścicieli pubów pomieszczenie, w którym chce się otworzyć knajpę powinno być nie mniejsze niż 150 m2. Miejmy także na uwadze fakt, że nie każde miejsce nadaje się na tego rodzaju działalność. Do miejsc zakazanych zaliczyć można np. okolice kościołów czy placówek oświatowych. Kwestie te regulują przepisy prawne, które wskazują w jakiej odległości od wymienionych miejsc można otworzyć lokal z alkoholem. Osoby prowadzące knajpy zgodnie twierdzą, że nieocenioną wartość mają dobre kontakty z najbliższym otoczeniem dlatego warto zadbać o jak najlpesze relacje sąsiadami.

 

Urządzamy lokal

 

Wygląd lokalu jest jednym z kluczowych elementów tego biznesu. Musimy się więc liczyć z tym, że znaczną część naszego budżetu pochłoną wydatki związane przystosowaniem i wystrojem wnętrza. To właśnie odpowiedni wystrój tworzy klimat, który zapamiętują klienci. Wysokość środków potrzebnych do przystosowania lokalu zależy od wielu czynników. Przede wszystkim istotny jest tu stan lokalu, w którym zamierzamy otworzyć pub.

 

Innym czynnikiem wpływającym na wielkość koniecznych inwestycji są nasze oczekiwania odnośnie wyglądu lokalu. Wysoki standard z nowymi meblami i pozostałym sprzętem wiąże się rzecz jasna z wyższymi kosztami. Wszystko zależy więc od naszej wizji oraz możliwości finansowych.- Na renowację i nadanie temu miejscu nowego klimatu wydaliśmy ponad 90 tys. zł. Na początku nie było łatwo zwłaszcza, że lokal był zupełnie zdewastowany – wspomina Pani Alicja prowadząca jeden z wrocławskich pubów.

Musieliśmy wyłożyć peniądze m.in. na elektryczność, kanalizację, odpowiednią ilość wyjść ewakuacyjnych a także spełnienie wymogów sanitarnych – mówi Pani Ala. Zaryzykowaliśmy i włożyliśmy wszystkie oszczędności w ten biznes. Dziś z perspektywy czasu mogę potwierdzić, że było warto. To co nas najbardziej cieszy to fakt, że udało nam się zdobyć stałych klientów. Zadowolenie odwiedzającego knajpę to dla nas największa nagroda – dodaje z uśmiechem właścicielka pubu.

Niezależnie od zasobności naszego portfela każdy pub musi mieć to coś. Ważne jest więc znalezienie docelowej grupy, którą zainteresujemy swoją ofertą. Zazwyczaj bowiem w pubie spotykają się ludzie o określonych zainteresowaniach. Najtrudniejszą rzeczą w tym biznesie jest właśnie stworzenie unikalnego klimatu niedostępnego gdzie indziej. Wystrój pomieszczenia odgrywa w tym przypadku niebagtelną rolę. Jeżeli uda nam się stworzyć miejsce niepowtarzalne to klient na pewno do nas wróci na kolejnego browara.

Urządzenie lokalu wiąże się więc ze znacznymi kosztami. Oczywiście przy mniejszym budżecie możemy postawić na kreatywność. Swoimi siłami przy odrobinie weny można na prawdę sporo zdziałać. Przeszukajmy strych, popytajmy znajomych, odwiedźmy giełdę staroci a na pewno znajdziemy ciekawy pomysł na dekorację knajpy. Być może nie będzie ona tak nowoczesna jak pozostałe, ale na pewno będzie oryginalna.

 

Papierkowa robota

 

Wszystkie osoby przekonane, że otworzenie własnej knajpy to przedsięwziecie nie wymagające dużego wysiłku musimy sprowadzić na ziemię. Zanim bowiem staniemy za barem i podamy klientowi pierwsze piwo czeka nas sporo pracy, nerwów, wizyt w urzędach i roboty papierkowej. Jak bowiem mówią właściciele pubów - najbardziej czasochłonne nie są prace remontowe, lecz zmagania z wszechobecną biurokracją.


Pierwszą istotną kwestią jest, by porozumieć się z właścicielem lub administratorem budynku, w którym chcemy otworzyć pub. Aby rozpocząć tego typu działalność musimy mieć bowiem dokument stwierdzający, iż administrator/właściciel wyraża na to zgodę.


Sprzedaż alkoholu wymaga specjalnych pozwoleń i koncesji.Co ciekawe nasze prawo oddzielnie traktuje różne trunki. I tak, trunki do 4,5% zawartości alkoholu oraz piwa to jedna kategoria. Kolejny przedział to 4,5 do 18% alkoholu. Ostatnia kategoria to trunki mocniejsze. Należy pamiętać, że na każdy z trzech wymienionych przedziałów potrzebne nam będzie osobne zezwolenie. Nie obejdzie się także bez kolejnych wydatków ponieważ zezwolenie kosztuje.

 

W pierwszym roku za pozwolenie na sprzedaż alkoholi mocniejszych(zawartość alkoholu powyżej 18%) zapłacimy nieco ponad 2 tys. zł. Jeśli natomiast chcemy sprzedawać trunki o zawartości alkoholu w przedziale 4,5-18% czeka nas wydatek około 600zł. Warto wiedzieć, że koncesję należy co roku odnawiać a wysokość opłat za pozwolenia w kolejnych latach uzależniona jest od obrotów jakie generuje pub. Zazwyczaj wielkość ta oscyluje w granicach 2%. W celu uzyskania koncesji na sprzedaż alkoholu musimy udać się do urzędu miasta lub gminy, w której nasz lokal będzie działał.

 

Tam gdzie jest alkohol tam klient lubi dobrze zjeść, a to wiąże się z kolejnymi obowiązkami. Skoro chcemy naszym klientom serwować posiłki to niezwykle ważne będzie zapoznanie się wymogami BHP. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na przepisy określające standardy jakie powinny spełniać budynki i pomieszczenia, w których przygotowywane i serwowane są posiłki. Odpowiednie regulacje odnajdziemy w rozporządzeniu z dnia 26 kwietnia 2004 r. dotyczącym wymagań higieniczno- sanitarnych.

 

Decydując się otwarcie pubu, nie obejdzie się bez zatrudnienia pracownikow. Niezwykle ważne jest by osoby te przed podjęciem pracy odbyły stosowne kursy oraz badania sanitarno epidemiologiczne. Pamiętajmy także, iż prowadząc ponad stumetrowy lokal powinniśmy zatrudnić minimu trzech pracowników do pracy za barem oraz jedną osobę do zmywania naczyń.

 

Zanim ruszymy ze sprzedażą browara musimy wybrać się do powiatowej stacji sanitarno-epidemilogicznej oraz straży pożarnej. Ukochany przez wszystkich Sanepid skontroluje instalacje wodne i kanalizacyjne a panowie strażacy sprawdzą drogi ewakuacyjne a także budynek pod kątem zgodności z przepisami przeciwpożarowymi.

 

Pamętajmy o wszystkich obowiązkach ponieważ ich niedopełnienie może nam przysporzyć wielu nieprzyjemności oraz dodatkowych wydatków.


Diabeł tkwi w szczegółach

 

Jak już zostało powiedziane jednymi z głównych kosztów przy otwieraniu knajpy będą wydatki związane z adaptacją oraz urzędzeniem lokalu. Niezbędny będzie zakup stołów, krzeseł czy ław. Jeżeli myślimy o czymś bardziej wykwintnym to nie obejdzie się bez foteli, kanapy czy sofy. Nie małe środki pochłonie także zakup profesjonalnego baru oraz nierdzewnych zlewozmywaków. Zadbajmy o kilka dystrybutorów do piwa a także naczynia, w których będziemy podawać trunki oraz jedzenie. Nie obejdzie się więc bez kufli, szklanek, kieliszków, sztućcy czy talerzy. Do przygotowywania ciepłych posiłków potrzebną będą frytkownica, mikrofalówka oraz opiekacz. Świeżość naszym produktom zapewni chłodziarka a czystość naczyniom specjalna wyparzarka. Warto pomyśleć także nad sokowirówką i ekspresem do kawy.

 

Co podać?

 

Decydując się na własny pub staniemy przed problemem wyboru piwa, które będziemy podawać a także kwestią ułożenia menu. Wbrew pozorom sprawy te nie należą do prostych. Właściciele lokali bardzo często mają dylamat, którą markę piwa wybrać. Browary zazwyczaj zapewniają większość niezbędnych akcesoriów jak kufle, szklanki, parasole czy dystrybutory, ale w zamian oczekują umowy na wyłączność. W gestii właściciela pubu jest decyzja czy przystać na takie warunki czy może szukać innego rozwiązania. Najważniejsze by piwo odpowiadało klientom.

 

Wybraliśmy już piwo jakie podamy naszym klientom to teraz zastanówmy się nad jedzeniem. Chyba najlepiej do piwa pasuje pieczona kiełbasa dlatego warto ją mieć w swoim menu. Na klientów będą mogły zapewne liczyć także frytki i inne potrawy znane z fast foodów. Możemy także pomyśleć o bardziej wyszukanych potrawach, ale tak by nie zagubić po drodze klimatu knajpy. Przygotowując menu dla naszego lokalu pamiętajmy, że pub to nie restauracja.


Marketing

 

Rozpoczynasz działalność to pamiętaj, że bez promocji Twój pub długo nie pociągnie. Do reklamy pubu warto skorzystać ze standardowych kanałów promocji jakimi są: ulotki, ogłoszenia w lokalnej prasie, plakaty na uczelniach i w akademikach. Można także wykupić reklamę na jednym z portali studenckich, ale wszystko zależy od środków jakie będziemy mogli przeznaczyć na promocję. Bezpłatną reklamą będzie polecanie lokalu przez osoby, które miały już okazję go odwiedzić. Mechanizm ten zadziała tylko wtedy, gdy klinetowi spodoba się w naszej knajpie. Pamiętajmy, że wyłącznie od nas zależy czy zadziała poczta pantoflowa, która powiększy grono stałych bywalców.

 

Czy otwarcie pubu jest dobrym pomysłem na biznes? Ten rynek jest niewątpliwie konkurencyjny, ale dla nowych lokali jest jeszcze miejsce. Najlepsi mogą liczyć na spore zyski. Zapewnij więc odpowiedni lokal, zbuduj klimat, włącz dobrą muzykę i podaj piwo z pianką a na brak klientów nie powinieneś narzekać.

 

Łukasz Nomejko

MamBiznes.pl

 


Komentarze
bart32353 2009-02-10 23:24:41
Mam taki mały komentarz ... nie do końca ten opis jest trafny ponieważ: - dystrybutory do piwa (nalewaki daje nam browar, którego piwo będziemy sprzedawać to samo dotyczy kufli pokali itp, nie które browary dają też wyposażenie wnętrza tj stoliki krzesła itp. W każdym lokalu, który sprzedaje piwo powinna być zmywarka i nie koniecznie trzeba będzie zatrudniać kogoś na zmywak. I tak na koniec uważam, że trzeba się zdecydować czy otwieramy pub, lokal z klimatem czy też taki, w którym serwować będziemy jedzenie. Ja bym na początku zaczął od piwa i innych alkoholi, a potem bym się zastanowił nad jedzeniem ponieważ do tego żeby serwować jedzenie jest potrzebna dobra wentylacja
Mateusz 2009-02-13 20:10:54
nie tylko wentylacja ale tez cała kuchnia (szafki, kuchenka, piekarnik, itd. zależy co kto chce tam robić) i jej obsługa no i co najgorsze podobno to trzeba się uporać z sanepidem :)
Ciekawy 2009-02-14 15:38:29
A co z Haraczami? Placimy czy nie?
Krzysiu Zduński 2009-02-18 12:52:46
no to fakt, chociaż coraz mniej słyszy się o ściaganiu haraczy. osobiscie nie wiem jak to jest do końca
sosnejma 2009-03-07 16:11:54
bedziecie placic jak bedziecie za duzo zarabiac . oni sa zbyt zachlanni i skapi zeby podarowac komus rewir
Zainteresowany 2009-03-13 01:51:48
Mnie interesuje jak wygląda sprawa puszczania muzyki w pubie/klubie i praw autorskich, ZAiKsu itp. ???? Tak samo radia, czy TV ? Wie ktoś coś ?
bee 2009-03-16 12:20:27
teraz są legalne haracze - agencje ochrony :)
police 2009-03-31 04:52:09
ludzie haraczy juz nie ma, policja w dzisiejszych czasach sie nie opiernicza:)
dita 2009-04-17 16:58:15
nie ma haraczy? :/ były,są i będą niestety.może nie co dzień się o tym słyszy ale kilka razy do roku albo coś wyleci w powietrze albo spali się.teraz nie tylko klub czy pub musi płacic haracz ale czepią się nawet małej kwiaciarni...
EN8DD 2009-06-25 13:13:08
Zależy gdzie otwierasz.Jak robisz komuś konkurencje i jest stratny przez Ciebie to może chcieć Cię pogrążyć. Masz plecy to otwieraj śmiało, a jeśli nie to staraj się dowiedzieć czy komuś się nie narazisz. A haracze są były i będą! Policja nic nie zrobi.
POLICE 2009-11-17 21:36:56
No tak haracze są i będą, a policja jeśli by chciała to by zrobiła... Ale niestety w Polsce policjanci specjalizują się w stawianiu mandatów za złe parkowanie i robieniem super hucznych i krwawych akcji jak to się teraz słyszy, że odbierają jakimś ludziom dzieci.
motórzysta 2009-11-19 13:17:14
a jak otworzę lokal dla motocyklistów ścianę w ścianę z barem dla emerytów(taka reoma jego już się utarła u nas)to są jakieś przepisy zabraniające mi tego ?
barman 250ccm 2009-11-19 13:21:21
na pewno nie chyba ze dziadki zaczną sie skarżyc na ryk stalowych koników albo za głośną muzykę albo jakieś bitki czy wulgaryzmy (wiadomo motórzyści to prawdziwi faceci z jajami) i wtedy moze sie zacząc ...
Kuba 2009-12-22 20:13:00
Jeśli ktoś z miasta Zawiercie na Śląsku czyta ten komentarz to proszę pisać czy waszym zdaniem powinien tu powstać fajny pub/klub?? Proszę o komentarze.
DPB 2009-12-24 01:37:15
Witam mieszkam za granica tu w pabach restauracjach sie nie pali chciał bym otworzyć PUB w Polsce dla nie palących jest to coś innego osobiście sam nie pale i mi to przeszkadza i wiele osoba tez jak wy to widzicie można zagospodarować specjalne pomieszczenie z szyba palec obserwujesz co się dzieje na sali a pomieszczenie jest odpowiedni wentylowane itp
Konstanta 2010-01-09 16:58:42
Do DPB Proponuję zaprzyjaźnić się ze znakami przestankowymi. Z Twojej wypowiedzi może wynikać, że nie palisz i Ci to przeszkadza, jeśli tak przeszkadza Ci własne 'niepalenie' to po prostu fajek w dłoń i zacznij ;]
wies42 2010-03-04 16:26:55
Posiadam kapitał ,szukam lokalu w warszawie na PUB,wejdę do spółki.Lub wejde z kapitałem w dochodowy interes,pomysł na inne rodzaje działalnosci gospodarczej.Jesli masz ciekawy pomysł pisz wieslaw42@tlen.pl/mieszkam w okolicach Warszawy.
agata 2010-03-17 08:26:55
muszę przyznać, że komentarz bart 32353 jest bardzo trafny sama planuję otwarcie pubu i nie nastawiam się na "żarcie" tylko odpowiedni klimat pubu tj. szafa grająca,bilard itd. Po prostu do mojego pubu przychodzić się będzie na dobre piwo, lub drinka a nie po to żeby słuchać " mlaskania" innych.
marti 2010-03-17 23:49:04
oj agata coś mi się wydaje że szybciej zamkniesz ten pub niż otworzysz :)
Mała Mi 2010-04-29 20:14:47
W pubie przyda się jeszcze telebim do oglądania meczów :) i pianinooooo! JA sobie taki właśnie otworzę :)
lobo 2010-06-08 15:56:55
ja dołożę swój grosz, przykład z Jeleniej Góry, knajpa która w dzień jest restauracją o naprawdę dobrym i wyszukanym jedzeniu a wieczorem dobrym pubem z piwem i drinkami jakie dusza zapragnie. Dzięki czemu cały dzień są ludzie i całą noc.
Restaurator 2010-07-11 16:14:46
Ktoś tu pisał, że dzisiaj haracze są legalne poprzez działanie agencji ochrony. Dużo w tym prawdy. W Warszawie ponad połowa otwartych do późna miejsc rozrywkowych, ochraniana jest przez tego samego człowieka, co gwarantuje spokój. Co do artykułu, to jest mało rzeczowy, autor zamknął się w pewnych utartych ramach i za nic w świecie nie chce ich opuścić. Może należałoby zacząć od tego, że są różne rodzaje pubów. Najbardziej rozbawiła mnie sugestia autora, że przede wszystkim lokal trzeba rozreklamować w środowisku studenckim, znanym poniekąd jako mało zasobnym. Brawo!
Gwiazda 2010-07-19 16:18:25
witam mam pytanie chce otworzyc pub ok 130 m 2 w Warszawie jaki jest koszt takiego pubu chodzi mi tez o gastronomie no i licze sie z czynszem od 10 do 13 tys mies moze mi ktos podac w przyblizeniu koszt takiego pubu?oczywiscie planuje spolke.
pawlo 2010-09-05 19:33:17
otwarcie i prowadzenie klubu to nie taka prosta sprawa , wiem bo prowadzilem 3 lata ale jesli ktos chce chetnie posluze rada
claudia 2010-09-09 23:04:32
Hej, to jak to jest z tą muzyką ? Trzeba coś płacić ZAIKSowi ? Jak wygląda sprawa z prowadzeniem księgowości ? Może to być ktoś kto nie ma doświadczenia w tym kierunku ? Bo przecież jak się chce to wszystkiego można się nauczyć :)
ania poznan 2011-01-21 21:14:23
hejka planuje otwarcie pub-u w mniejszej miejscowosci nad jeziorem gdzie nie ma pub-u jak myslicie dam rade utrzymac sie na rynku a i narazie rezgnuje z jedzenia ze wzglendu na sanepid!
KGB Master 2011-01-27 20:22:50
"Cwaniaczków" od haraczy coraz łatwiej przechwycić ;) Tym się lepiej nie martwić...
Geralt 2011-02-07 12:24:28
Witam wszystkich. Mam możliwośc otwarcia pubu. Nie mogę się dowiedziec ile kosztowały by mnie sprawy "papierkowe" (odbiór lokalu przez sanepid,straż pożarną itp.). Gdzie zaopatruje się w piwo? W browarze czy hurtowni? Jakie są ceny hurtowe piwa? Z góry dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
pablo 2012-01-23 23:10:22
hey.mam rewelacyjny pomysl na wystruj takiego lokalu jest to innowacyjny pomysl,gwarantowany klimat,itp.ale maly kapital i czlowiek musi stac w miejscu...czy warto sie w kredyty zaciagac?
daro 2012-03-20 20:27:04
ha
marcin79 2012-11-07 14:02:19
Przydała by się też dobra reklama żeby szybko rozreklamować klub i ściągnąć do niego tłumy. Najszybciej można to zrobić organizując jakieś bezpłatne wydarzenie lub wstęp wolny i rozpowszechnić tego news-a w sieci. Osobiście polecam dodać takie wydarzenie tutaj http://free-fun.pl/ Pozdrawiam
Napiszcie sobie własny artykuł 2012-11-12 16:17:15
Artykuł bezczelnie zerżnięty z http://mojafirma.infor.pl/dzialalnosc-gospodarcza/98477/Jak-otworzyc--wlasny-pub,0,Jak-otworzyc--wlasny-pub.html
Gruby 2012-11-14 15:57:47
dobra, to ja mam pytanie takie, mam stodole i w niej chciał bym stworzyć maly pub z rapem, tzn zrobić mała scenę i promować młodych ludzi, organizować koncerty, o piwie też myślałem żeby było, wnętrze stodoły jest surowe ale to akurat dało by klimat, dołożył bym jakieś graffiti światła. stodoła jest na działce 1200 m2. martwi mnie tylko sprawa z sąsiadami, czy muszą wyrazić zgodę na tego typu dZiałalność? i jąk wyglądała by koncesja na piwo w tym przypadku, dodam że nie zastanawiam się jakoś specjalnie na zarobki, raczej chodzi mi o to aby stworzyć fajne miejsce dla ludzi o tych samych zainteresowaniach.
")RoKsia& 2013-02-11 21:59:55
przeraża mnie to wszystko:(a najgorsze robota papierkowa
KK&K 2013-02-14 11:23:04
Zakładasz własny bar/pub/klub czy restauracje? A może szukasz oryginalnego wsytroju do już istniejącego lokalu? Pracownia KK&K już od 10-ciu lat tworzy projekty i wykoniania niebanlnych, artystycznych aranżacji. Każda jest unikatowa i klimatyczna (a to przecież liczy się w tym biznesie!). Wykonujemy obrazy (takż na płótnie), płaskorzeźby, freki, fasady i wiele innych. Działamy podług wizji zleceniodawcy lub pomagamy radą i własnym pomysłem. A tych mam mnóstwo! Sprawdź nasze dokonania na: http://www.facebook.com/pages/KKK-artystyczne-wn%C4%99trza/374276416004875
Myka 2013-10-15 14:08:14
Witam chcę otworzyć bar z piwem i automatami do gry ale nie wiem jak mam napisać podanie do sąsiadów którzy mają swoje działalności w innych lokalach obok pracują do 18 a ja chcę od 12 do 24 więc raczej nie powinno być problemu z podpisaniem ???tylko proszę o pomoc jak mam napisać takie podanie
Łukasz Chrząszcz 2014-07-17 13:09:56
Cześć, z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że otwarcie baru/knajpy/kawiarni może okazać się dochodowe, jeśli nie przeliczymy się w biznesplanie. Zapraszam na mój blog do przeczytania o problemach knajpki w małym mieście: http://www.niepoddawajsie.pl/niszowa-knajpka-w-malym-miescie

Dodaj komentarz

Treść
Nick
Przepisz kod z obrazka

Jakość pamięta się o wiele dłużej niż cenę

motto rodziny Gucci

Czy wiesz, że...?

Rynek social lending czyli tzw. pożyczek społecznościowych ma na świecie wartość około 1 mld dol.
POLECAMY
Polski projekt rusza na podbój Europy i USA
Analizuje jakie reklamy w jakich miejscach się wyświetlają.
Allewarsztaty.pl
Serwis pomaga w znalezieniu solidnego mechanika samochodowego.
Projo.pl
Użytkownicy mogą za pośrednictwem strony kupić kompletną aranżację.
SwiatPrzychodni.pl
Serwis z informacjami o placówkach medycznych mających kontrakt z NFZ.

Serwisy Bankier.pl: