Rząd francuski ujawnił dane dotyczące skutków obniżenia podatku VAT za usługi restauracyjne
2009-12-02 VAT.pl
Władze francuskie ujawniły dane dotyczące skutków wprowadzenia obniżonej stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne. Ich wprowadzenie stanowiło spełnienie wyborczych obietnic składanych przemysłowi restauracyjnemu we Francji.
Zagadnienie obniżenia stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne stanowiło przez wiele lat jeden z punktów programu wyborczych francuskich partii. Ostatecznie wprowadzenie stosownych postanowień do wspólnotowych przepisów podatku VAT umożliwiło obniżenie stawki podatku VAT na te usługi we Francji. Obniżenie stawki podatku na usługi gastronomiczne z 19,6% do 5,5% miało efektywnie wpłynąć na obniżenie cen tego typu usług oraz przyczynić się do wzrostu zatrudnienia w sektorze restauracyjnym. Dane zebrane przez francuski rząd wskazują, że efekt ten nie został osiągnięty. Ceny we francuskich restauracjach, barach i kawiarniach spadły zaledwie o 1,46%, a niska stawka podatku nie znalazła przełożenia we wzroście zatrudnienia. Zauważalnym efektem wprowadzenia obniżonej stawki jest natomiast zmniejszenie się wpływów podatkowych z tego tytułu o 2,4 mln EUR.
Przedstawiciele sektora restauracyjnego wskazują, iż obniżenie stawki podatku VAT w czasie kryzysu gospodarczego mogło nie znaleźć przełożenia na wzrost zatrudnienia, niemniej z pewnością przyczyniło się do ograniczenia skali bankructw francuskich przedsiębiorstw w sektorze restauracyjnym.
-
„Większość moich decyzji inwestycyjnych była nietrafiona” – Tomasz Czapliński, SpeedUp Venture Capital Group
-
„Chcemy aby MediSensonic było firmą globalną, oferującą najwyższej jakości urządzenia technologiczne” – Marcin Malinowski, wiceprezes MediSensonic
-
Bogata oferta PARP. Trwają nabory w ramach Funduszy Europejskich