2009-12-02 VAT.pl
Zagadnienie obniżenia stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne stanowiło przez wiele lat jeden z punktów programu wyborczych francuskich partii. Ostatecznie wprowadzenie stosownych postanowień do wspólnotowych przepisów podatku VAT umożliwiło obniżenie stawki podatku VAT na te usługi we Francji. Obniżenie stawki podatku na usługi gastronomiczne z 19,6% do 5,5% miało efektywnie wpłynąć na obniżenie cen tego typu usług oraz przyczynić się do wzrostu zatrudnienia w sektorze restauracyjnym. Dane zebrane przez francuski rząd wskazują, że efekt ten nie został osiągnięty. Ceny we francuskich restauracjach, barach i kawiarniach spadły zaledwie o 1,46%, a niska stawka podatku nie znalazła przełożenia we wzroście zatrudnienia. Zauważalnym efektem wprowadzenia obniżonej stawki jest natomiast zmniejszenie się wpływów podatkowych z tego tytułu o 2,4 mln EUR.
Przedstawiciele sektora restauracyjnego wskazują, iż obniżenie stawki podatku VAT w czasie kryzysu gospodarczego mogło nie znaleźć przełożenia na wzrost zatrudnienia, niemniej z pewnością przyczyniło się do ograniczenia skali bankructw francuskich przedsiębiorstw w sektorze restauracyjnym.