Dawid Kowalski
Użytkownik-
Zawartość
22 -
Ostatnio
Reputacja
0 NeutralO Dawid Kowalski
-
Ranga
Początkujący
Ostatnio na profilu byli
8490 wyświetleń profilu
-
To jedna z często powtarzanych "ciekawostek", że domena internetowa może być dobrem narodowym podobnie jak ropa, węgiel czy złoża metali.
-
Moim zdaniem e-biznes to taki sam biznes jak każdy inny czyli trzeba włożyć: czas, prace, pomysł, umiejętności. Śmieszą mnie posty lub ogłoszenia: "zrobię nasze-coś tam mimo że nie mam pojęcia o promocji w internecie i tworzeniu stron" lub wersja bardziej "hard" - "szukam: grafika, informatyka, inwestora mam pomysł na portal który w 100% będzie dochodowy". Można zarobić i się utrzymać z internetu: sklepy, programy partnerskie, portale - jednak nie jest to tak proste jak się wydaje większości autorom tych pomysłów na społecznościówki. Demotywatory to podobno kopia strony zagranicznej.
-
Moim zdaniem ten pomysł ma niewielkie szanse powodzenia 3500 osób to bardzo mało, dosyć często chodzę na baseny (Wrocław-koszty utrzymania basenu są inne, ale też bilety kosztują ok 10zł) i średnio na basenie jest ok 12-15 osób/h czyli jednego dnia ok 150. W przypadku twojego miasta 150 os to 4,3% mieszkańców dziennie chodzących na basen.
-
We Wrocławiu są conajmniej 3 dosyć duże sklepy specjalizujące się głównie w przyprawach. metr kwadratowy powierzchni w galerii handlowej to jakieś 3-4 tys bez mediów (woda, prąd) jeżeli się nie myle, oczywiście powierzchnia w supermarkecie pewnie będzie tańsza.
-
Troche ciekawych rzeczy można się z niej dowiedzieć. Pośrednictwo to bardzo dobry sposób zarabiania. Odradzam jednak branże IT - pakowanie się między klienta a informatyka/grafika to jak bycie między młotem a kowadłem :]
-
Następny nabór zacznie się za 3 tyg
-
Nie słyszałem o franczyźnie "centrum korepetycyjne" czyli ta firma może nie mieć rozpoznawalnej marki, a to jest moim zdaniem jeden z podstawowych elementów przy decydowaniu się na franchaising. Mam nadzieje, że to nie kolejny "polish hot-dog".
-
Możesz dostać dofinansowanie na gabinet masażu. Bzdura, nie musisz posiadać własnego lokalu z przeznaczeniem na DG, możesz kupić np przenośny stół do masażu i świadczyć usługi tylko u klientów. Rejestrując firmę jako siedzibę możesz podać miejsce zameldowania/zamieszkania - wymagana zgoda właściciela lub głównego lokatora. Zarejestrowanie firmy w domu nie obliguje Cię do przyjmowania tam klientów.
-
Kolejny 19latek chce uderzyć w świat biznesu
temat odpisał Dawid Kowalski na KikU w Pomysł na biznes
Z tego co się orientuje na początku roku był projekt, żeby można było się starać jednocześnie o dotacje z unii oraz dotacje z PUP i nie przeszedł. Oczywiście, że warto im więcej informacji zbierzesz tym łatwiej będzie Ci podjąć przemyślaną i właściwą decyzje. -
Powiedziałbym, że to dosyć "specjalistyczny" sklep - moim zdaniem musiałbyś skupić się już od początku na całej polsce a nie na lokalnym rynku. Kupe czasu temu kolekcjonowałem komiksy (miałem oprócz polskich, włoskie, czeskie i niemieckie). Istaniała wtedy pewnego rodzaju "moda" na komiksy (lata 1990-1998) i mimo tej mody powstały chyba tylko dwa sklepy z komiksami oferujące również sprzedaż wysyłkową - jeden w Łodzi i jeden w Gdańsku, obydwa chyba już nie działają. Jeżeli chodzi o figurki - podzwoń do hurtowni z zabawkami w Twojej okolicy, powinni mieć. Co do "biżuteri" możesz popytać osób robiących biżuterie handmade - moze zrobią Ci wg dostarczonego wzoru.
-
W poprzednim naborze kilku studentów dostało dofinansowanie więc najprawdopodobniej tak - upewnij się i przeczytaj na stronie PARPu. Tylko trochę za późno napisałeś (1.08) nabór zakończył się 31.07.
-
We Wrocławiu taka reklama kosztuje 8-24 tys w zalezności od rodzaju pojazdu (w przypadku oklejenia obustronnego - bez szyb) za okres 12 miesięcy. W porównaniu z cenami 450 zł za dzień (10h) za billboard mobilny wynajmowany w firmie zajmującej się reklamą outdoorową wydaje się to bardzo atrakcyjne.
-
"Czy ktoś orientuje się jakie były by koszta takiej inwestycji?" Nigdy nie prowadziłem sklepu stacjonarnego, ale większość elementów jest "do przewidzenia": - czynsz, energia - paliwo na dostawy/transport towaru - eksploatacja samochodu - koszty wysyłki (pakowanie, opakowania, sama wysyłka) - zwroty/uszkodzony towar - zatowarowanie (wątpię żebyś na początku działalności dostał na kredyt) - rachunki telefoniczne/administracja - wyposażenie sklepu (półki, regały, biurka) - strona internetowa - promocja i reklama To część punktów musisz pochodzić, popytać nawiązać kontakt z kimś kto prowadzi taki sklep np w innym mieście, może udzieli Ci rad jako że nie będziecie bezpośrednią konkurencją. "Poza tym na jaką kwotę mogę liczyć, jeżeli niestety nie posiadam zbyt dużego wkładu własnego?" Rozumiem, ż chodzi Ci o dotacje - urząd pracy ok 20 000, unijne 40 000 + pomostówka (PO KL 6.2), jedne się kończą co roku zaraz na początku, drugie są bardzo ciężkie do uzyskania duża konkurencja 200-500os na 10-15 dotacji w pojedynczym naborze. "Wiadomo nie każdy produkt jest godny polecenia, u mnie można by się zaopatrzyć tylko w te które dostały by pozytywne opinie w recenzjach na różnorakich stronach o branży IT" Mało miarodajne źródło taki artykuł można sobie kupić (artykuł sponsorowany). czyli różne konkursy np raz na kwartał, czy własna strona z recenzjami i newsami Konkursy moim zdaniem jak najbardziej tak, co do recenzji i newsów - buduje to wiarygodność i moim zdaniem przyciąga klientów, pamiętaj jednak żeby nie przesadzić przygotowanie takich artykułów i podążanie w kierunku stania się "portalem opiniotwórczym" kosztuj czas i pieniądze. Jeszcze jedno pytanie, co wtedy gdy nie uda mi się interesu rozkręcić? Gdzie mogę znaleźć jakie czekają mnie konsekwencje? Albo staniesz się mądrzejszy i spróbujesz następnym razem inaczej albo się wycofasz. Co do konsekwencji jeżeli nie będziesz miał zysków i zamkniesz firmę następną którą założysz nie będzie na preferencyjnych zasadach ZUS 330zł m-c tylko ok 800 już od samego początku. Jeżeli będziesz miał długi w przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej odpowiadasz całym swoim majątkiem. Na początek proponowałbym Ci założenie firmy (sklepu internetowego) podAIPem (Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości) koszt ok 200zł netto lub założyć sklep "na próbę" z programu partnerskiego ESCpartners, płacisz tylko za domenę dostajesz gotowe pliki sklepu, zajmujesz się tylko promocją i otrzymujesz 3% o zakupów - sklep można modyfikować jeżeli znasz się na informatyce lub zostawić tak jak jest. W przypadku niepowodzenia nic nie tracisz natomiast jeżeli wypali możesz zyskać środki na sklep stacjonarny lub autorski sklep internetowy.
-
Przeczytaj Marketing Europejski (Philip Kotler) - podręcznik akademicki, ale bardzo przystępnie napisany i Czas na e-biznes Piotr Majewski. Bardzo wiele przydatnych rzeczy można się z nich nauczyć.
-
Z tego co pamiętam i kolporter i żabka reklamowały się jako "biznes rodzinny", nie dziwie się u mnie na osiedlu jest żabka czynna oczywiście jak każda od 6:00 do 23:00 i pracuje tam cała rodzina począwszy od babci skończywszy na wnukach - podejrzwam, że nie opłaca im się zatrudniać pracowników lub nie mogą ich znaleźć za wynagrodzenie jakie proponują. Może to troche tak jak ze zbieraniem wiśni/truskawek czy innych owoców - pracuje cała rodzina bo pracownikom są w stanie zapłacić jakieś 2zł/h bo inaczej się nie opłaca zbierać?