rozok

gastronomia na festynach

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Posiadam własną działalność, chciałbym ją poszerzyć i wejść w branże gastronomii, dokładniej zacząć od piwa + grilla na festynach. Orientuje się ktoś może jak to wygląda z strony prawnej, jeśli chodzi o festyny prywatne to wiem, że jedna firma zaopatruje całą imprezę. Ja sprawa wygląda jeśli np. miasto organizuje festyn? też działa tylko jedna firma? czy kilka innych. Jeśli ktoś się orientuje, chciałbym wiedzieć jak wygląda sprawa pozwoleń.

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Twister-Fries

polecam idealny, rewolucyjnu i wysokomarzowy produkt dla gastronomii na festynach, czyli zakręcone ziemniaczki na patykach. Więcej na [link usunięty]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

zazwyczaj jest już tak, że jak miasto organizuje festyny to już mają swoich tzw. dostawców piwa czy grilla ;) co więcej: musisz mieć duże znajomości żeby się w takie coś wkręcić ... mój znajomy się tym zajmuje ( ale w sumie tak bardziej dodatkowo niż zawodowo ;) ) i w swoim miasteczku bierze udziały w festynach czy dożynkach pod tym właśnie względem ale tylko dlatego, że zna osobę, która jest w radzie gminy czy coś takiego ;) ( ojciec jego dziewczyny ;P ) więc wszystko jasne ;) jakby się nie patrzeć to on ma pierwszeństwo ;)

ale próbować trzeba ;) więc powodzenia ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z własnych obserwacji każdy wie, że na takich miejskich festynach są różne stoiska gastronomiczne roznych ludzi: pan z watą cukrową, Pani z prażynkami i kukurydzą, pani z piwem it, wiec tu powinnas miec wieksze pole do popisu;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli festyn miejski to trzeba z urzędem miasta gadać, negocjacje nie dość, że są trudne to dodatkowo wydaje mi się, że wpływowych konkurentów kilku się może znaleźć. Ogólnie festyny wykazują się sezonowością, ale może warto szukać w mniejszych miejscowościach swego miejsca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak już będziesz mieć firmę to zgłaszasz się np. do urzędu miasta i przedstawiasz swoja ofertę. A masz już wszystkie sprzęty gastronomiczne? Jeśli nie to polecam wejść na https://mmgastro.pl/ Znajdziesz tu wszystko co niezbędne jest do prowadzenia biznesu. Firma ma wielu zadowolonych klientów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
http://nonameoffice.pl/19-audytoria moze spodobają się meble do lokalu. Są bardzo w moim klimacie, ale wiadomo że kazdy ma inny gust. Ja lubię prosto i z charakterem. Nie lubię przepychu. Chodzę też po kawiarniach i restauracjach i widzę że modny jest teraz taki trend. Ceni się teraz minimalizm. I stawia na przestrzeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Można się także wystawiać na targach śniadaniowych w różnych miastach i festiwalach muzycznych - tam działa to na zasadzie zapłaty za miejsce

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Też mi się wydaje, że taki biznes ma szansę na sukces. Do tego można by jeszcze domówić specjalne tekstylia jak tu - http://www.hoteltex.pl/pl/konfekcja-obrusowa/bielizna-stolowa/serwetki-i-nakladki. Będzie bardziej profesjonalnie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do wejścia do takiej działalności gastronomicznej przyda się profesjonalny sprzęt, dzięki którym będzie można przechowywać pożywienie, szybko ugotować itp. Wiele takich urządzeń z tego co ostatnio widziałam mają na: https://mmgastro.pl . Zajmują się wyposażeniem od podstaw, na pewno w wyborze Ci pomogą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do takich działań przyda Ci się na pewno coś takiego jak miejsca chłodnicze. Ciekawe, propozycje takich sprzętów widziałam na: https://sklep.technica.pl/szafy-chlodnicze . Mają tam oferty godne uwagi dla takich działalności. Jak nie to może coś innego Ci się przyda tego typu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W takim przypadku na pewno należy zainwestować w dobrej jakości grill. To jest podstawa. Powinien być praktyczny, funkcjonalny i ładnie się prezentować. Najlepszym rozwiązaniem będzie taki grill węglowy https://grillmix.pl/grille/grille-weglowe/grill-weglowy-weber-performer-one-touch-gbs-premium-57cm.html . Plusem jest to, że ma 10 lat gwarancji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Prowadząc okazjonalną działalność gastronomiczną nie opłaca się kupować niezbędnego sprzętu, taniej go po prostu wypożyczyć. Wiele firm wypożycza taki sprzęt i inne niezbędne wyposażenie, w Warszawie choćby gastro-wypozyczalnia.eu, zarówno sam sprzęt gastronomiczny, jak i takie meble restauracyjne http://gastro-wypozyczalnia.eu/oferta/stoly-i-krzesla/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A co wy na to żeby na taki festyn kupić http://www.freshdrink.pl/pl/produkty/napoje-izotoniczne,10026 spoko sprawa a na pewno przyciągną uwagę ludzi bo to coś innego niż zwykle :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to super pomysł aby zacząć przygodę z gastronomią :)

 

_________________________

zarządzanie w gastronomi -  [link usunięty]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Właśnie bardzo ważne jest też żeby sprzęt w gastronomii i był bardzo porządny i z dobrej firmy. Mi tak padły zmywarki ale teraz kupiłem takie porządne profesjonalne z firmy Winterhalter. Świetne są i przynajmniej wiem ze mnie nie zawiodą w najgorszym momencie i tak samo musicie działać Wy - bo jak wam coś padnie na takim festynie to pozamiataane 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Festyny i imprezy plenerowe to dochodowy biznes. Trzeba mieć na uwadze, że jest sezonowy.

Ze swojej strony mogę polecić terminale płatnicze, które nie będą generowały dodatkowych opłat po sezonie.

Więcej informacji na [link usunięty]

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz zaistnieć na festynach to powinieneś na początku nawiązać współpracę z firmą http://www.gastro4rent.pl Od nich możesz wynająć stoły, krzesła, naczynia i inne rzeczy, które są niezbędne na imprezach plenerowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W takim lokalu gastronomicznym na festynie na pewno sie przyda cała masa opakowań z tektury! Chociażby na spakowanie jedzonka na wynos 😉 Dobrze mieć więc pod ręką namiar na firmę produkującą opakowania tekturowe - np. http://ekopak.pl/ . Mają bardzo duży wybór różnego typu pudełek!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gastronomia na festynach to dość opłacający biznes sama miałam okazję uczestniczyć kilka razy na festynie i naprawę polecam.  Jednak aby obsługa na festynie dobrze funkcjonowała potrzebny jest też dobrej jakości sprzęt.  Zdecydowanie polecam sklep aaatech, który oferuje bardzo duży wybór dobrej jakości wyposażenia gastronomicznego.  Sama inwestowałam już parę razy i się nie zawiodłam także polecam. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Wczytywanie...