Maciej29 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2008 Chciałbym, aby topic przeznaczony był na rozmowy o tym 'problemie'. I ja mam pierwsze pytanie - czy umieszczanie na prywatnej stronie internetowej tekstów piosenek oraz loga danego zespołu, bez wcześniejszej konsultacji jest naruszeniem praw autorskich? W końcu nie podaje, że jest to moje logo i moje piosenki, a jednak mam wątpliwości... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marker 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2008 Jeżeli podasz nazwę wykonawcy i określisz, że to logo należy do tego i do tego zespołu, z pewnością nie powinieneś mieć problemów. Poczytaj [link usunięty] o prawach autorskich, a nieco Ci sie rozjaśni ;) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dann 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 Prawo autorskie – pojęcie prawnicze oznaczające ogół praw przysługujących autorowi utworu albo przepisy upoważniające autora do decydowania o użytkowaniu dzieła i czerpaniu z niego korzyści. Wyróżniamy autorskie prawa osobiste oraz autorskie prawa majątkowe. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
binkow 0 Zgłoś post Napisano Listopad 29, 2008 W prawie autorskim istnieje pojęcie dozwolonego użytku. Polega on na wykorzystaniu krótkiego fragmentu dzieła z podaniem jego autora i źródła - czyli zamieszczaniu cytatów. Wolno więc cytować framenty artykułów z serwisu, z podaniem źródła. Tak więc jeśli podasz dane autora to powinno być w porządku. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ZUK 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 30, 2008 A nie łatwiej zapytać wykonawcę lub autora (choćby poprzez menagerów) o pozwpolenie. Czasami z drobnej sprawy może zrobic sie afera - szczególnie z logo. Logo może być i pewnie jest dodatkowo i tu możesz wpakować się w problemy przez własną głupotę. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach