0kili0 0 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2018 Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie :) Poszukuję w chwili obecnej jakichś sprawdzonych metod ogrzania domu. Buduję się właśnie pod Gdynią i muszę wybrać jakąś technologię. Najprościej oczywiście wziąć instalację CO, ale raczej wolałbym tego uniknąć. Sporo ostatnio słyszałem o tym, że można dostać dofinansownie na różnego rodzaju nowe, ekologiczne technologie i tym sposobem dotarłem do gruntowych pomp ciepła, o których sporo w ostatnim czasie czytałem. Trafiłem na tę firmę z pomorza z trzydziestoletnim doświadczeniem w branży [link usunięty] Co o tym myślicie? Czy jest to Waszym zdaniem warte inwestycji? Ponoć jest możliwość tym ogrzania powierzchni do 300 metrów kwadratowych, więc byłoby to rozwiązanie niemal idealne :) Nie wspominając nawet o wspieraniu ekologii :) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Plamka 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 6, 2018 Warto rozważyć nowoczesne systemy grzewcze, które są bardziej ekonomiczne i zazwyczaj bezobsługowe. Ja u siebie zastosowałam ogrzewanie na podczerwień, które wykonywała mi firma z Rokietnicy Eco Partner. Dodatkowym ich plusem jest to, że są producentem paneli, które wytwarzają z polskich produktów dzięki czemu mamy gwarancję dobrej jakości jak i wykonania panelu na specjalne zamówienie. Ogrzewanie sprawdza się znakomicie, w domu miło i ciepło podczas chłodnych dni, a każdy z domowników ma możliwość ustawienia temperatury w swoim pokoju w zależności od swych upodobań. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jaś Fasola 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 12, 2018 A grzejniki infrared ktoś z was zna? jeżeli nie, to podpowiem - coś takiego jak na [link usunięty] . Wydaje mi się to bardzo interesującą alternatywą tylko nie wiem co z ekonomiką takiego grzania. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dezmont 0 Zgłoś post Napisano Listopad 6, 2018 U mnie w domu znajduje się pompa ciepła. Zdecydowałem się na nowoczesne i odnawialne źródło ciepła. Jego zamontowaniem zajęła się dla mnie firma http://www.tpinstal.pl Jeżeli też zdecydujecie się na tę formę ogrzewania to powinniście się z nimi skontaktować. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cluksenZ 0 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2018 Polecam olej grzewczy z Pol-Oil. Czysto, mało obsługi, nie ma produkcji smogu. 120 metrów w trakcie zimy – jest ciepło i komfortowo. Do tego stałe ceny więc spoko, to mi się podoba Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bikson 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2018 Z tym olejem masz rację, bardzo duża kaloryczność, większa niż gaz czy węgiel, tak więc przy sprawnie wykonanej instalacji komfort spory. O ile dostawca jest autoryzowany, tu widzę że Pol-Oil jest, więc nie ma obaw. Rzeczywiście dla kogoś, kto nie chce gazu/pradu/ekogroszku to dobre wyjście jest. Oczywiście należy pamiętać o prawidłowej izolacji Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MaJagoda 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2018 Dnia 12.06.2018 o 12:27, Jaś Fasola napisał: A grzejniki infrared ktoś z was zna? ... Znam. Chociaż nie tej firmy o której piszesz. Ja znam takie panele Eco Partner. Właściwie to nie wyglądają jak grzejniki, bo można je łatwo ukryć w pomieszczeniu. Mogą być wykończone grafiką, lub w formie lustra. Albo jako podwieszany sufit. Bardzo praktyczne rozwiązanie i całkiem dobrze działa. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamilMajek90 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2018 Co myslicie o ekogroszku? Wedłgu mnie to całkiem opłacalny sposób ogrzewania domu. NIedawno trafiłem na ofertę http://www.centrumekoopalu.pl/ekogroszek/ i jest bardzo korzystna. Do tego produkt jest bardzo dobrej jakości, wyselekcjonowany z polskich kopalń, co ważne - ma bardzo niską spiekalność! Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hieronim332 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 21, 2018 Wydaje mi się, że wybór ogrzewania, to sprawa indywidualna, która powinna być dobrze przemyślana i dostosowana do naszych potrzeb. Bez względu na to na jaki system ostatecznie się zdecydujesz, to dobrym dodatkiem jest kominek. Zapewni ci on ciepło i komfort, nawet w przypadku, gdy główny system grzewczy zawiedzie. Już nie raz miałem taką sytuację, dlatego tym bardziej doceniam to, że posiadam kominek w domu. Tak jak w przypadku ogrzewania, tutaj również istnieje wiele opcji, dlatego polecę ci bardzo ciekawy artykuł, a znajdziesz go na stronie - https://kratki.com/pl/piece-kominkowe-rodzaje-i-zastosowanie/ Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarek90 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 1, 2019 Sprawdzonym i działającym sposobem na ogrzewanie jest instalacja kotła. To też przy okazji jedno z bardziej ekonomicznych rozwiązań. Oczywiście teraz na rynku dostępnych jest cała masa kotłów, dlatego żeby ułatwić Wam wybór, od razu chętnie zarekomenduję ten model http://ekogren.pl/produkt/18/eg-pellet, bo sam z niego korzystam i jestem bardzo zadowolony. Zero usterek, odpowiednie ogrzewanie, do tego szybki i bezproblemowy montaż ze strony Eko Greń. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mikowski 0 Zgłoś post Napisano Maj 14, 2019 Wobec tych wszystkich informacji o trujący smogu zacząłem myśleć o ogrzewaniu gazem. Brat grzeje gazem i nie wychodzi to wcale tak drogo jak myślałem. Fakt, ma dobrego dostawcę Gal-Gaz z łódzkiego. Poważnie się zastanawiam, w sumie zdrowie najważniejsze. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hieronim332 0 Zgłoś post Napisano Maj 16, 2019 Jeżeli chodzi o skuteczne i oszczędne systemy grzewcze, to z pewnością powinieneś zwrócić uwagę na pompę ciepła. Połączona z fotowoltaiką może przynieść spore oszczędności, a przy tym doskonale ogrzeje twój dom, nawet w najmroźniejsze dni. Np. na stronie - https://www.hewalex.pl/rozmowy-z-klientami/ogrzewanie-budynku-powietrzna-pompa-ciepla.html znajdziesz sporo ciekawych opinii i artykułów na temat takiego rozwiązania. Co więcej, jest tam także pełna oferta na tego typu systemy. Szczególną uwagę warto zwrócić na systemy wspomagające pracę układu takie jak Opti-Ener czy Ekontrol. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Olkka 0 Zgłoś post Napisano Maj 21, 2019 My grzejemy prądem, do tego mamy ogniwa fotowoltaiczne i cenowo wychodzi nas całkiem fajnie. Jedyne co, to na wypadek dłuższej awarii zabezpieczyliśmy się agregatem. Mąż zamówił z kruzera, przywieźli nam pod same drzwi i teraz możemy już spać spokojnie;) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Colt 0 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2019 Jeśli szukacie czegoś sprawdzonego to polecam zajrzeć na stronę https://fonko.pl/, gdzie można znaleźć dużo informacji na temat pomp ciepła. U siebie mam powietrzną pompę i już od kilku lat działa bezawaryjnie i skutecznie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kandar 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2019 Ja polecam wam zainteresować się ogrzewaniem z wykorzystaniem kotłów olejowych. Jest to znacznie bardziej ekologiczne rozwiązanie od ogrzewania węglem. Polecam wam skontaktować się z firmą http://www.tec.com.pl Na nich można w pełni polegać. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hieronim332 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 5, 2019 A czy rozważałeś jeszcze jedną opcję, jaką jest ogrzewanie kominkowe w systemie DGP? Generalnie polega to na tym że ogrzany wkład kominkowy, dzięki systemowi izolowanych przewodów, rozprowadza ciełpło do wszystkich pomieszczeń znajdujących się w domu. Jeżeli nawet nie uznasz takiego rozwiązania za priorytet przy głównym ogrzewaniu, to warto rozważyć je jako dodatkowe źródło ciepła. Nigdy nie ma gwarancji, że system który wybierzesz w pierwszej kolejności nie zawiedzie (np. z powodu braku prądu). To własnie w takiej sytuacji ogrzewanie kominkowe może być zbawienne. Z resztą o jego zaletach i całym systemie DGP możesz poczytać na stronie - https://kratki.com/pl/ogrzewanie-kominkowe-w-systemie-dgp/ Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matuszewski 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 31, 2019 Tak na dobrą sprawę to koszty ogrzewania domu zależą od izolacji domu. A to powinna być ciągła i odpowiednio dobrana (najlepiej kupić 1 system i dobry materiał, np. wełnę lub styropian grafitowy). Co do systemu to sprawdza się w różnych warunkach Foveo-Tech. Mają różne warianty, więc można dobrać odpowiednio Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taxigliiwickominkilinki 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2019 Zdecydowanie polecam ogrzewanie kominkami z płaszczem wodnym, nie dość, że jest to w miarę tanie rozwiązanie to jeszcze sprawia, że ma się w domu estetyczny kominek. Polecam szczególnie te: [link usunięty] Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
figlezes99 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2019 Od klimatyzacji jest Klimamika. Firma z Warszawy. Bardzo dobry montaż, terminowa robota, 0 problemów podczas montażu i uruchomienia Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marika44 0 Zgłoś post Napisano Luty 24, 2020 Mój dom ogrzewam węglem, mam piec 5 klasy, mało emisyjny, wydajny. Co do węgla to polecam go zamawiać w firmie Sobnianek którzy od niedawna sprzedają też w detalu. Węgiel mają dobrej jakości, prosto z kopalni, w dobrych cenach. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach