am1985 0 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2011 Witam, Chciałbym dowiedzieć się czy mogę wybrać jako formę opodatkowania kartę podatkową. Będzie to naprawa ciągników rolniczych starszego typu, w tabeli opłat karty pod. odnalazłem na pozycji 12 usługę w zakresie mechaniki maszyn i urządzeń rolniczych( na wszelki wypadek zapytam czy naprawa ciągników się w tym mieści ,bo na innym forum ktoś mi napisał że to nie dotyczy- mi sie wydaje że to oczywiste ale wolę się dopytać ). Moje główne pytanie brzmi: Czy mogę wykorzystywać do naprawy części zakupione w hurtowni i przechowywane w swoim magazynie . Na dole tabeli jest takie zdanie które nie jest dla mnie do końca jasne "jeżeli przedmioty (wyroby) te nie są przeznaczone przez zamawiającego do dalszej odprzedaży lub nie służą zamawiającemu do celów wytwórczych lub usługowych jako surowce, materiały, półfabrykaty, elementy, części." Z góry dziekuje za odpowiedz Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
glinigree 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 22, 2011 Ok, dziękuje za odpowiedź Czyli zakładając że robocizna wyniesie 500 zł ,a na części w hurtowni wydam 1000220VAT sumuje to 1720 i teraz do tego VAT czyli 1720378,4VAT=2098,4zł Zatem do US odprowadzam 378,4-220 =158zł Zgadza się ?, A marże za części mogę pewnie ukryć w robociźnie? Z góry dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Andrzej M. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
TwojaPaczuszka 0 Zgłoś post Napisano Maj 9, 2011 Moim zdaniem warto byłoby skontaktować się z dobrym biurem rachunkowym i tam zapytać o szczegóły. Z podatkami jest tak,ze łatwo się pomylić,a przecież można tego uniknąć. Wiem to z własnego doświadczenia. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach