Boguś 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2011 Jak można zweryfikować prawdomówność potencjalnych kandydatów na określone stanowisko? Czy testy kompetencyjne wystarczą? Znacie jakieś inne metody selekcji? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
arnold44 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2011 Nie wiem jak wyglądają testy, ale zapewne rozmowa z kandydatem dużo o nim samym nam pokaże. Nie znam branży ale zazwyczaj przeprowadza taką rozmowę kierownik danego działu osoba znająca temat, później sam pracodawca - zawsze można wymienić swoje spostrzeżenia. O kandydacie dużo świadczy uścisk dłoni, ubiór, i sam przebieg rozmowy, z czasem nabiera się wprawy podczas rekrutacji. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
interno 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 29, 2011 Rozmowa kwalifikacyjna rzeczywiście dużo daje, jednak nie sądzę, żeby pracodawca przeprowadzał zawsze takie rozmowy, w większych przedsiębiorstwach mają od tego dział HR. Co do kwestionariuszy - różnie bywa. Dobre sa kwestionariusze biodata - zbierasz więcej informacji o kandydacie. Nazwa nie jest każdemu znana, tutaj poczytasz więcej o takich kwestionariuszach: [link usunięty] Generalnie lepiej sprawdzać ludzi przed zatrudnieniem ich, żeby potem uniknąć przykrych sytuacji. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bohun84 0 Zgłoś post Napisano Maj 3, 2011 Wszystko zależy od branży. W mojej najlepszą weryfikacją są rozmowy z ludźmi wystawiającymi referencje kandydatowi do pracy Rozmowa kwalifikacyjna rzeczywiście dużo daje, jednak nie sądzę, żeby pracodawca przeprowadzał zawsze takie rozmowy, w większych przedsiębiorstwach mają od tego dział HR. Co do kwestionariuszy - różnie bywa. Dobre sa kwestionariusze biodata - zbierasz więcej informacji o kandydacie. Nazwa nie jest każdemu znana, tutaj poczytasz więcej o takich kwestionariuszach: [link usunięty] Generalnie lepiej sprawdzać ludzi przed zatrudnieniem ich, żeby potem uniknąć przykrych sytuacji. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KamilDor 0 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2011 Fajnie jeśli może zająć się tym wyszkolony dział rekrutacji. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilkat 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 13, 2011 W mojej branży liczy się portfolio, a po nim można dużo się dowiedzieć. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
robpert 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 27, 2014 Ja tam jak przyjmuję ludzi do pracy to patrzę na wykształcenie, ale też na cechy osobowe. Jak brałem Panie sprzątaczki z firmy [link usunięty] to zależało mi, zeby były miłe, życzliwe i pracowite. Jak robię rekrutację na pracowników grafików to liczy się portofolio. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nataliakl 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 26, 2015 Tak naprawdę, półgodzinna rozmowa kwalifikacyjna to niewiele, żeby poznać potencjalnego pracownika. Ale zgodzę się z przedmówcami, że na określone stanowisko rozmowy powinna prowadzić osoba bezpośrednio z nim związana, szef, ewentualnie przysłuchiwać może się ktoś z zewnątrz. Można spróbować przewidzieć najczęstsze problemy i zadać pytania, które mogą wiele o starającym się o pracę powiedzieć. Jednak to jest zawsze sytuacja hipotetyczna, a podczas rozmowy też trzeba brać pod uwagę poziom stresu itd., które też mogą wpłynąć na odpowiedzi. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach