franzmauler 0 Zgłoś post Napisano Listopad 20, 2008 Czy wie ktoś w jaki sposób można otrzymać takie dofinansowanie, jakie są wymogi, od kiedy oraz gdzie się zgłosić. Jakieś materiały może ktoś ma. Przeszukałem strony internetowe ale zamieszczone są tam bardzo skromne informacje. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
binkow 0 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 Zajrzyj na tą strone jest tam dużo informacji http://www.dotacjeue.org.pl/default.aspx?docId=76 Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dann 0 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 W gazecie czytałem że w ramach Działania 6.2 w programie Kapitał Ludzki będzie można dostać do 40 tys. zł na uruchomienie działalności gospodarczej ale pozniej pisali sprostowanie że chyba jednak tyle kasy nie będzie coś mi się tak obiło ale pewien nie jestem. Może poszukaj coś na temat tego programu? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kaśka 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 4, 2009 Znalazłam trochę info - brzmią dobrze:Problem sfinansowania mam zamiar rozwiązać ubiegając się o dotację z Kapitału Ludzkiego, program 6,2 który ruszy w 2009 r. jest tam do zdobycia bezzwrotnej dotacji w wysokości do 40 tys. zł plus 6-co miesięczne wynagrodzenie w wysokości minimalnej pensji krajowej ok. 1100 zł-Bardzo ważne jest w którym mieszkasz województwie? ja pochodzęz mazowieckiego i tu wyniki kto będzie rozdzielał te środki mają byćw tym tygodniu, na pewno będą to robiły Oddziały Wojewódzkiego Urzędu Pracy, oprócz nich startowało 96 innych instytucji wyniki dotępne będąna stronie: mazowia.eu/page/index.php?str=1. Jeżeli chodzi o inne województwa to trzeba dowiedzieć się najlepiej w wojewódzkich jednostkach wdrażania programów unijnych kto i kiedy na terenie danego powiatu w którym zamieszkujesz będzie realizował ten projekt. Można również dowiedzieć się w Urzedzie Pracy tam ktoś powiniej przekierować do odpowiedniej instytucji, Jeżeli chodzi o bliższe informację to tak pobierznie: - o dotacje może ubiegać się osoba która nie prowadziła przez ostatnie 12 miesięcy działalności gospodarczej - wysokość do 40 tys. środki muszabyćwydane na cel związany z otwieraną działalnością , nie moga to być środki obrotowe, można kupić za to np. komputery, inne urządzenia biurowe,maszyny, remont, meble, jak się dobrze umotywuje to też samochód itd. - przez 6 miesięcy z możliwością do 12 jest wypłacana pensja pomostowa w wysokości najniższej krajowej ok 1100zł miesięcznie- można ją przeznaczyćna finansowanie bieżącej działalności - działalność gospodarczą trzeba prowadzić przez 12 miesięcy aby środki stały się środkami bezzwrotnymi. - nie można zarejestrować działalności przed podpisaniem umowy z jednostką wdrażającąprogram - jednostka wdrażająca zapewnia szkolenie gdzie dowiesz sięwszystkiego na temat prowadzenia działalności i doradcy pomoga napisać biznes plan. - jeżeli chodzi o prioritetowych beneficjętów to uzależnione jest to od programu jaki napisała jednostka wdrażająca, ale w ogólnym zarysie preferowani są: - osoby do 25 r życia - kobiety które chcą powrócić do pracy po wychowaniu dziecka - osoby zamieszkałe na terenach wiejskich - osoby powyżej 45 roku życia nie trzeba spełniać wszystkich warunków to są preferencję za które przy oceniemożna dostać więcej punktów. na razie to tak pobieżnie,myślęże warto wziąć udział w takim Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kad48 0 Zgłoś post Napisano Luty 10, 2009 Potwierdzam, że można otrzymać do 40 000zł dofinansowania i przez pół roku co miesiąc 1000zł na różne opłaty (tak przynajmniej jest w moim regionie). A dofinansowaniem tym zajmują się różne instytucje np. ja skladałem wniosek do Izby Gospodarczej (tylko oni w moim regionie zajmują się tym dofinansowaniem). Na przykład w Rzeszowie z tego co wiem, w tej sprawie trzeba się udać do Urzędu Marszałkowskiego. Niestety jest bardzo dużo chętnych, a pula pieniędzy i liczba miejsc ograniczona, także będzie selekcja. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Compiler 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Nie chcę zaczynać podobnego wątku więc spytam tutaj: Czy jeżeli instytucja (PUP) realizująca projekt w Działaniu 6.2 PO KL, zakończyła nabór wniosków w Styczniu to już do końca roku nie będzie kolejnego naboru? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kad48 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Będzie drugi nabór, ale nie pamiętam dokładnie kiedy (to napewno zależy też od miejscowości). Tam, gdzie ja składałem wniosek, pierwszy nabór skończył się 12 lub 13-stego lutego. Drugi nabór ma być chyba blisko wakacji... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Compiler 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Dzięki :) A jeszcze pytanko jeśli mam: Projekt realizowany na terenie województwa podlaskiego Uzasadnienie: Realizacja projektu jedynie na terenie województwa podlaskiego jest uzasadniona regionalnym charakterem przewidzianego wsparcia oraz wynika z konieczności wsparcia instytucji i podmiotów działających na terenie województwa podlaskiego Czyli mam rozumieć, że firma musi być zarejestrowana w województwie podlaskim? Czy wystarczy, że jestem zameldowany w podlaskim a firmę mogę założyć np w warmińsko-mazurskim? :D Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ЯAFAŁ GEЯENT Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Niestety nie, należy założyć w miejscu zameldowania. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Compiler 0 Zgłoś post Napisano Marzec 12, 2009 Szkoda :( Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
rozacki 0 Zgłoś post Napisano Maj 6, 2009 To i ja nie będę zakładał nowego tematu. W moim mieście (Gliwice) PUP rozdysponował pieniądze na PO 6.2 KT między 3 beneficjentów. U dwóch z nich spotkałem się z odmową przyjęcia wniosku, ponieważ wnioski składać mogą tylko mężczyźni w wieku powyżej 45 roku życia natomiast kobiety w wieku powyżej 18 roku życia. Z tego co mi wiadomo to jeśli chodzi o wiek to ten program przeznaczony jest dla osób do 25 i od 45 roku życia bez względu na płeć. Czy jest to dyskryminacja czy rzeczywiście mogą tak zrobić? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Łukasz Sikora 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2010 Mogą tak zrobić. Program 6.2 jest jeden to prawda ale w zależności od instytucji która jest dysponentem konkretnych środków i przeprowadza nabór, regulaminy ich przyznawania wraz z charakterystyką osób które mogę się o nie starać, są różne. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Ula Zgłoś post Napisano Kwiecień 8, 2011 Coraz bardziej opłacalnym zajęciem jest prowadzenie własnej firmy. Ciekawym przedsięwzięciem jest prowadzenie restauracji, hotelu bądź domu weselnego. Realizację takiego pomysłu należy rozpocząć od znalezienia odpowiedniego budynku. Wiele niedrogich projektów można znaleźć na [link usunięty] . Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach