Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie

Jestem szefem kuchni w restauracji i wpadł mi do głowy pomysł na dodatkową dzialanosc. Mianowicie, właściciel u którego pracuje ma 14 restauracji w Krakowie, zaopatrza się w towar warzyw i owoców u jednego dostawcy, handlarza. Dostawca kupuje towar w kompleksie handlowym z warzywami bezpośrednią na dostawczka rano, dolicza swoją marżę i przywozi do nas. Mówiąc brzydko chciałbym to wygryzc i sam zająć się dostarczaniem towaru jednocześnie dalej pracując jako szef kuchni.  Moje pytanie brzmi czy wystarczy po prostu założyć dzialanosc, kupić samochód dostawczy i to wszystko? 

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Po 1. proponuję skupić się na tym w czym jesteś najlepszy

Po 2. to zapewne zanim ktoś doszedł do tego na jakiej jest teraz pozycji zajęło mu mnóstwo czasu ( sprawdzanie dostawców, nieświeże warzywa, reklamacje i inne towarzyszące temu problemy)

Po 3. nie ździwiłbym się jeżeli by się okazało, że jego wynik końcowy jest niższy niż Twój pracując  jako szef kuchni.

Proponowałbym więc najpierw sprawdzić jaką ma marżę, rozeznać się czy ktoś wgl będzie zainteresowany Twoimi usługami, wziąć pod uwagę pozostałe koszty.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Możesz spróbować się dowiedzieć najpierw jaką ma marżę, po drugie pewnie nie jedynie do Waszych restauracji dowozi. Po trzecie możesz dostać gorszą ofertę cenową od hurtowni niż stały ich odbiorca. Ot takie niuanse sobie posprawdzaj. Poza tym jako szef kuchni masz wiedzę na temat tego jak powinne wyglądać świeże produkty więc jakiś tam punkt zaczepu masz. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Handel warzywami to nie jest bułka z masłem że tak powiem. Własna działalność to dodatkowy stres, konieczność wczesnego wstawania na giełdy i sprzedania towaru po dobrej cenie zanim nie zwiędnie bo wtedy kasa zmarnowana

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W każdym sklepie powinno być odpowiednie oznakowanie towaru. Tak by klient nie błąkał się szukając ceny czy towaru. Bardzo pomocne w tym mogą być oznakowania wewnętrzne w sklepach, tak zwane materiały POS -  [link usunięty] . Musimy pamiętać, że sklepy, zwłaszcza markety w których mamy duży wybór artykułów pochodzących od różnych dostawców dają nam możliwość porównania zarówno ceny jak i jakości. Przy wyborze możemy kierować się marką, składem, miejscem produkcji, czy ceną. Oglądając towary "marki własnej" jakiejś sieci handlowej, dobrze jest przeczytać kim jest tak na prawdę producent artykułu. Często jest to znana marka która w ten sposób dywersyfikuje sprzedaż dostosowując ją do towarów z niższej grupy cenowej. Najlepszym sposobem przy dokonywaniu wyboru towaru są po prostu opinie użytkowników.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to bardzo ciekawy pomysł. Osobiście współpracuję od długiego czasu z zakładem przetwórstwa warzyw www.warzywaobieranekiszonki.pl. Dostarczają nam wysokiej jakości kiszonki, surówki oraz warzywa krojone. Jest to dla nas spore ułatwienie i oszczędność czasu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Wczytywanie...