KikU 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Witam, od zawsze mam pociąg do własnego biznesu, zajmowałem się drobnym handlem konsolami, projektuje na życzenie strony internetowe, czasem mam nosa i potrafię wyczuć koniunkturę, jak np kiedyś inwestując w abonamenty do gier internetowych, ogólnie póki co- odpukać, nie zaliczyłem wtopy podczas inwestycji. Od pewnego czasu zacząłem się interesować utworzeniem kawiarni w pobliskim mieście, w którym mieszkałem około 15 lat. Miasteczko jest niewielkie, około 18-20tys mieszkańców, nie najbogatsze, ale też nie bardzo ubogie. Mamy w sumie kilka ciekawych atrakcji turystycznych (również w pobliskim regionie). W mieście istnieją 2 cukiernie, ale posiadają dość słabe punkty i niewielkie pomieszczenia, bodajże z dwoma stolikami, w jednej kawa jest z automatu, w drugiej z czajnika, także jakość pozostawiająca sobie wiele do życzenia.. Starałbym się o dofinansowanie z Unii oraz PUP. Dodatkowo myślałem też o wprowadzenia usługi przygotowywania śniadań dla pobliskich firm, ciepła kawa i świeże pachnące bułeczki w pewnym stopniu mogłyby pomóc rozkręcić interes. Proszę powiedzcie co o tym myślicie i jakie Wg Was mam szanse na powodzenie? Warto zrobić jakiś wywiad środowiskowy dotyczący zapotrzebowania na kawiarnie i tego typu usługi? Do miasta w miare regularnie przyjeżdżają turyści i nie mają tgdzie się udać oprócz 3 pizzerii, moje znajome też ubolewają że nie ma gdzie się u nas dobrej kawy napić. Czekam na Wasze opinie i pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dawid Kowalski 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2009 Starałbym się o dofinansowanie z Unii oraz PUP Z tego co się orientuje na początku roku był projekt, żeby można było się starać jednocześnie o dotacje z unii oraz dotacje z PUP i nie przeszedł. Warto zrobić jakiś wywiad środowiskowy dotyczący zapotrzebowania na kawiarnie i tego typu usługi? Oczywiście, że warto im więcej informacji zbierzesz tym łatwiej będzie Ci podjąć przemyślaną i właściwą decyzje. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KikU 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2009 Rozumiem, a wg Was taki biznes ma szanse wypalić? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KikU 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 17, 2009 Rozmawiałem z rodzicami którzy twierdzą, że to nie wypali. Czynsz u nas w rynku za średniej wielkości lokal to ponoć 4tys, a mieszkańcy są wg nich zbyt biedni żeby chodzić do kawiarni. Jakiś czas temu pojawiały się kawiarnie u nas, ale systematycznie padały, także jestem teraz trochę zmieszany.. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patysiak 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 12, 2009 Poprzednik zwrócił uwagę na dość ciekawą kwestię - alkohol. Jak u Ciebie jest z barami? Bo kawiarnia w miasteczku to średni pomysł, raz na jakiś czas wpadnie jakiś turysta czy zakochana para, ale tłumów nie będzie, natomiast w barze zawsze ktoś jest. Ja mieszkam w miejscowości ok. 2tys mieszkańców, mamy 2 bary i w obydwóch ciągle siedzi przynajmniej te 4-5 osób, a im później tym większe tłumy, także barmani się bynajmniej nie nudzą. A ani nie piszę co się dzieje jak ktoś ma urodziny albo jest jakiś ciekawy mecz :) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
M.Toczyski 0 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2009 Warto zrobić jakiś wywiad środowiskowy dotyczący zapotrzebowania na kawiarnie i tego typu usługi? Tak, warto :). Wygląda na to, że warto się zainteresować kawiarnią... dowiedz się najpierw, jakie obroty robią te cukiernie i czy ludzie są z nich zadowoleni. Zastanów się nad kosztami i możliwymi przychodami, rozpisz to jak najdokładniej. Masz już ludzi, którzy Ci będą pomagać? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Adam-S 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 9, 2012 ja także uważam, że warto zainwestować w taki biznes ;) sam zauważ, że po pierwsze konkurencja będzie mała ;) ( albo znikoma ;D ) a po drugie to co jest nowe łatwo się przyjmuje, w dodatku z tego co mówisz ludzie sami tego chcą ;) więc... do dzieła ! :) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach