Thierry

Gastro - pomysł

Recommended Posts

Czy uważacie, że praca w gastronomii, a właściwie, założenie własnej restauracji, to ciężka sprawa? Czy potrzeba do tego specjalnych preferencji? Czy raczej nie ma się czego obawiać, jeśli ma się konkretny pomysł?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wszyscy mówią, że jest ciężko :/ Ale z dobrym pomysłem, pozytywnym nastawieniem do klientów, budowaniem z nimi relacji, żeby wracali itp. Sprawdź też jaka konkurencja jest duża, czy twojego pomysłu już ktoś nie zrealizował w danym mieście lub okolicy. Musisz się też nastawić, że będzie to duży wydatek, a przez kilka pierwszych miesięcy może być stratny. :/ Jeśli chcesz założyć taki biznes, to może jakiś system POS by ci przypasował? Mają tu http://gastro.pl/gastro-pos/ fajne nowoczesne rozwiązania dla gastronomii. 

Daj znać czy twój pomysł się rozwinął i coś z tym już się ruszyło. Powodzenia i pozdrawiam. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz konkretny pomysł, a w dodatku jest to pomysł na coś nowego, czego w Twojej okolicy jeszcze nie serwują to nie ma w tym nic rudnego.
Bardzo dużo zależy od kucharza i jego wyczucia smaków. Jeśli masz osobę, która zna się na swoim fachu to raczej można wróżyć sukces.
Poza tym ważne jest wyposażenie restauracji: https://mmgastro.pl/ , które powinno być nowe, wystarczające i dobrej jakości.
Na pewno musisz brać pod uwagę również promocję na początku, tak, żeby ludzie dowiedzieli się, że postało w okolicy coś nowego, co warto odwiedzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Z pewnością prowadzenie swojego lokalu nie będzie należało do zadań najłatwiejszych. Przede wszystkim na pewno będzie to od Was wymagało sporo wysiłku włożonego w reklamę i zdobycie renomy. Przede wszystkim musicie zadbać o dobrego kucharza oraz prowadzić restaurację w schludny sposób, żeby zachęcała klientów smakiem i wyglądem.  Dlatego np. obrusy zawsze muszą być czyste i starannie wyprasowane (nie musicie tego robić sami, tutaj zrobią to za grosze: http://prasologia.pl/). Wystrój musi mieć ciekawy klimat, w którym goście będą się czuli. No ale oczywiści to co jest podstawą to pyszne potrawy, które sprawią, iż klienci będą do Was wracać :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To naprawdę ciężki kawałek chleba... nie wystarczy oglądać Kuchennych Rewolucji :) Kuchnia, lokalizacja, klimat, marketing, obsługa... Czynników mających wpływ na powodzenie jest wiele. Na pewno przyda się ktoś z dużym doświadczeniem do zarządzania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jesteś zdecydowany i masz konkretny pomysł, myślę, że trzeba iść do przodu i próbować. Nastaw się na ciągłe doszkalanie i kilkunastogodzinny dzień pracy, przynajmniej na początku. To jedna z najcięższych branż...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam wątpliwości że gastronomia to ciężka praca, ale ja uważam że jest tego warta. Może dać Ci mnóstwo satysfakcji i to też po prostu dobry biznes. Jak chcesz porad to na pewno zwróc uwagę na dobry sprzęt, nie oszczędzaj, wybieram firmy które sa już długo na rynku jak Winterhalter, który robi zmywarki. Bo tutaj liczy się jakość :) i klienci to doceniają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Punkt gastronomiczny jest dobrym pomysłem na biznes. Ludzie zawsze chętnie zjedzą coś dobrego. Trzeba znaleźć tylko odpowiednich dostawców jedzenia. Od siebie mogę wam polecić firmę www.makaronyanna.com.pl, która dostarcza makarony do hotelowej restauracji, którą prowadzę. Ich produkty są świetne i klienci bardzo je lubią.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dobre jedzenie w restauracji to podstawa. Najważniejsze jest mięso, które ludzie jedzą najchętniej. Polecam wam zapoznać się z ofertą firmy www.borowinabroszki.pl Produkują meso wołowe i wieprzowe. Ich produkty są przepyszne. Sam zamawiam ich produkty do swojej restauracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gastronomia dobrze prowadzona to żyła złota :)   dla tego trzeba podejść do tego od każdej strony.  Niestety ludzie prowadzący gastronomie zapominają  o regularnym czyszczeniu swoich urządzeń.  Dla tego każda gastronomia  powinna mieć na stanie dobre płyny do czyszczenia takich urządzeń i powierzchni.  Warto kupić takie preparaty  jak : odtłuszczacze, preparaty do mycia grilla i kuchenek, piecyków, preparaty do dezynfekcji , preparaty do odkamieniania.  Te i inne preparaty można śmiało zamówić w dobrej cenie z firmy BHF Polska z Poznania. Firma ma swoja siedzibę na Wrzesińskiej 6 . 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gastronomia to ciężki biznes, dlatego procent odpadających jest bardzo wysoki i dzieje się to szybko. Próg wejścia z reguły jest wysoki, wysokie jest też ryzyko więc... Sam pomysł to za mało, liczy się jego wdrożenie w życie a to już zupełnie inna sprawa. Kolejna rzecz to doświadczenie w gastronomii, jest bezcenne. Także reasumując, gastronomia to biznes składający się z wielu ruchomych części, jest podatny na wiele czynników zewnętrznych nad którymi nie mamy kontroli i to powoduje że można ją nazwać "ciężkim" biznesem. Dobra wiadomość jest jednak taka że w Polsce poważnej konkurencji aż tak wiele niema, dużo firm to właśnie bardzo nieprzemyślane operacje, które kończą się zamknięciem drzwi po kilku miesiącach. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do gastronomi przydadzą się zlewy, umywalki ze stali nierdzewnej.  Ja mam w swojej firmie takie umywalki ze stali nierdzewnej z firmy Zakład Ślusarski GREŃ Sp. J.
Bolesław i Grażyna Greń z Pszczyny.  Moim zdaniem warto zainwestować w takie rzeczy do gastronomii bo to inwestycja na dobre kilka lat. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Praca w gastronomii to ciężki biznes. Szczególnie jeśli chcesz zakładać restaurację.

Przede wszystkim będziesz potrzebował sporą ilość pieniędzy na uruchomienie takiej działalności.

Urządzenia, sprzęt, wyposażenie, to wszystko kosztuje i to niestety, dość dużo.

Ponadto do tego dochodzą kwestie czynszu, mediów, zakup produktów, co daje kolejne koszty.

Licz się też z obwarowaniami ze strony Sanepidu. 

Może być to opłacalny biznes, ale na początku wymaga dużych nakładów finansowych. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Warto zainwestować w fajny wystrój restauracji  bo to przyciąga klientów ...nooo po za oczywiście smaczną kuchnią :). Jakiś czas temu wpadła mi w oko opcja drewnianych okładek na menu i z tego co pamiętam takie okładki robi firma z Wałbrzychu Decorest .  Mam zamiar wymienić stare nie atrakcyjne menu i wprowadzić drewniane okładki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Własna restauracja jest bardzo dobrym pomysłem na prowadzenie swojego biznesu. Podstawą w każdej restauracji jest znalezienie odpowiedniej firmy, która będzie dostarczała jedzenie. Polecam wam zgłosić się do www.agnes.waw.pl Firma ta zaopatruje restauracje i firmy cateringowe w wyroby garmażeryjne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli zdecydujecie się na wejście w ten biznes to musicie rozejrzeć się za odpowiednią firmą, od której będziecie zamawiać jedzenie. Polecam wam nawiązać współpracę z www.makaronyanna.com.pl Dostarczają przepyszne makarony do mojej restauracji.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcecie otworzyć własny gastro biznes na terenie Warszawy lub okolic to polecam wam nawiązać współpracę z firmą www.agnes.waw.pl  Od nich zakupicie różnego rodzaju wyroby garmażeryjne. Firma ta zaopatruje wiele restauracji i firm cateringowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

U mnie w mieście jest dużo piwoszy i zainwestowałem w instalację do warzenia piwa, która do tanich nie należała, ale z czasem się zwróciła więc jestem zadowolony z inwestycji. Przygotowaniem instalacji zajął się producent Masmet, który słynie ze sprawdzonych i bezpiecznych realizacji. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Wczytywanie...