Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezmięsną, tym samym wielu z nich poszukuje ciekawych alternatywnych. Jedną z nich dostarczyć będzie mógł polski start-up Napiferyn Biotech. Polacy opracowali sposób na produkcję białka z rzepaku.
Od 2017 roku łódzki start-up Napiferyn Biotech pracuje nad stworzeniem roślinnego mięsa Opracowali oni skuteczną technologię umożliwiającą wyodrębnienie potrzebnych protein z rzepaku o nazwie FIDOs (Functional Isolates Derived from Oilseeds). Dzięki temu można tworzyć różnego rodzaju produkty — od batonów energetycznych i deserów, aż po roślinne zamienniki mięsa.
Pomysł łódzkiego start-upu już został dostrzeżony. Jako jedyna firma z polski z 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych otrzyma wsparcie od Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Łącznie na ten cel będzie do rozdysponowania niemal 5,4 mln euro.
Komentarze
spoko jak zwykle w takim niusie brakuje najważniejszego. bo to ,że udało się komuś zrobić coś co wygląda jak mięso to nie znaczy, ze smakuje jak mięso, pachnie jak mięso a bez tego takie produkty to sobie można rozbić o kant... Mógł bym spokojnie zjeść coś o smaku i zapachu mięsa i wyglądające jak kostka nie potrzebuję do tego wyglądu czy struktury no ale jak widać, lepiej się oplaca robić jakieś buble, czekam na mięso z plastiku w takim razie :)
Fajnie, teraz czas na opracowanie roślin pozyskanych z mięsa.
no super mięsko z glifosatu :-)
Jak mięso może być roślinne?
Przecież to od można kupić w lidlu bez łaski więc co opracował?
Obrzydliwe, kto będzie jadł takie świństwo?