Amerykańskie pączki made in Poland
Hibiskusowy z różowym lukrem, grejpfrutowy, lawendowy czy oreo – to smaki niezwykłych pączków inspirowanych amerykańskim stylem, ale powstających w Warszawie. Dzisiejszy „Pomysł na biznes” będzie wyjątkowo słodki.
– W naszym przypadku wszystko zaczęło się od pączka. Pokochałyśmy ten produkt, nie w Polsce, choć nasz kraj z pączków słynie, ale w Nowym Jorku. Zachwyciły nas ręcznie robione donuty – wspomina Patrycja Jaskólska, współwłaścicielka MOD donuts.
Po powrocie do kraju właśnie za tym smakiem dziewczyny tęskniły najbardziej i postanowiły go odtworzyć. Usmażyły donuty raz, drugi, trzeci i jak same mówią – wpadły w pączkowe szaleństwo.
– Najciekawsze jest to, że przed wyjazdem do Nowego Jorku w ogóle nie lubiłyśmy pączków – śmieje się Kamila Mroczkowska, współwłaścicielka MOD donuts.
Teraz w pracowni codziennie powstaje od 150 do 400 pączków. Rekordowy okazał się jednak tegoroczny tłusty czwartek. W tym dniu dziewczyny sprzedały ponad 10 tys. donutów.
Przeczytaj także na MamBiznes.pl
- Polka stworzyła własną markę wódki. Zamierza podbić świat
- Powrót króla fryzjerów, czyli o tym jak prowadzi się biznes fryzjerski
- Start-up opracował system płatności w tle. Płacisz bez wyciągania karty lub telefonu
Justyna Smolińska
-
„Naszym największym biznesem jest EKIPA Management, która zajmuje się rynkiem influencerów” – Łukasz Wojtyca, prezes zarządu EKIPA Holding
-
Franczyza – czym jest i jak działa? Zalety i wady prowadzenia biznesu w tym modelu
-
Spółka z o.o. – czy warto ją założyć? Zalety i wady firmy z ograniczoną odpowiedzialnością
Polacy juz zupelnie poglupieli. Majac w zasiegu reki prawdziwe paczki zaczeli produkowac amerykanskie gnioty, ktore sa o niebo gorsze od naszych paczkow