Ranking kont firmowych Ranking kont osobistych

Polski start-up opracował roślinne mięso i otrzyma wsparcie z UE

Coraz więcej osób decyduje się na dietę bezmięsną, tym samym wielu z nich poszukuje ciekawych alternatywnych. Jedną z nich dostarczyć będzie mógł polski start-up Napiferyn Biotech. Polacy opracowali sposób na produkcję białka z rzepaku.

Fot. Pexels/ mali maeder

Od 2017 roku łódzki start-up Napiferyn Biotech pracuje nad stworzeniem roślinnego mięsa Opracowali oni skuteczną technologię umożliwiającą wyodrębnienie potrzebnych protein z rzepaku o nazwie FIDOs (Functional Isolates Derived from Oilseeds). Dzięki temu można tworzyć różnego rodzaju produkty — od batonów energetycznych i deserów, aż po roślinne zamienniki mięsa.

Pomysł łódzkiego start-upu już został dostrzeżony. Jako jedyna firma z polski z 13 innowacyjnych przedsięwzięć rolno-spożywczych otrzyma wsparcie od Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii. Łącznie na ten cel będzie do rozdysponowania niemal 5,4 mln euro.

Administratorem Twoich danych jest Bonnier Business (Polska) sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Twoje dane będą przetwarzane w celu zamieszczenia komentarza oraz wymiany zdań, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora polegający na umożliwieniu użytkownikom wymiany opinii naszym użytkownikom (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zamieszczenia komentarza. Dalsze informacje nt. przetwarzania danych oraz przysługujących Ci praw znajdziesz w Polityce Prywatności.
Kozak 22 sie 2020 (16:35)

spoko jak zwykle w takim niusie brakuje najważniejszego. bo to ,że udało się komuś zrobić coś co wygląda jak mięso to nie znaczy, ze smakuje jak mięso, pachnie jak mięso a bez tego takie produkty to sobie można rozbić o kant... Mógł bym spokojnie zjeść coś o smaku i zapachu mięsa i wyglądające jak kostka nie potrzebuję do tego wyglądu czy struktury no ale jak widać, lepiej się oplaca robić jakieś buble, czekam na mięso z plastiku w takim razie :)