W Foodsi mają sposób na ratowanie żywności. Klienci mogą zaoszczędzić krocie na spożywce

Aplikacja Foodsi rozwiązuje problem z nadmiarową żywnością, która nie znalazła nabywcy w pierwotnym…

Producenci żywności wciąż korzystają na rosnącej zamożności polskiego konsumenta

Polski eksport żywności może w tym roku zwiększyć wartość o niemal 7 proc., czyli o ponad…

Innowacje wprowadzane przez start-upy mogą wykarmić 10 mld ludzi

Produkcja żywności może odpowiadać za emisję nawet 37 proc. światowych gazów cieplarnianych. Do…

Polacy rezygnują z mięsa. Rośnie branża wegańska, spada mięsna

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa. Jak wskazało badanie Raport Food Pyszne.pl, na…

O (bez) sensie innowacji w żywności

Po co uprawiać nowy owoc i wprowadzać go na rynek? Czy innowacje nie…

Ubywa gospodarstw ekologicznych przez brak pracowników

Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu,…

Ile wydajemy w restauracjach?

Jak pokazują wyniki najnowszego badania „Polska na Talerzu 2018”, Polacy chętnie odwiedzają różnego…

W laboratorium wyhodowano sztuczne mięso

Rewolucja technologiczna dotarła także do produkcji żywności. Firmy chcą zastąpić surowce z tradycyjnych gospodarstw…

Handel żywnością ekologiczną jest coraz bardziej opłacalny

Polski rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 700 mln zł wynika z szacunków…

Niskie ceny zbóż. Będzie taniej w sklepach

Tegoroczne lato nie będzie „okresem żniw” dla rolników, przede wszystkim z powodu spadających…

Żywność może być coraz bardziej zainfekowana

Zakłady produkcyjne rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników alarmuje BASF.- Jest teraz…

Oznakowanie żywności jest niejasne

Oznakowanie produktów żywnościowych pozostawia wiele do życzenia, a etykiety często są niejasne, co…

Polska żywność zdobywa światowe stoły

Nasza żywność szturmem podbija zagraniczne rynki. Soki Kubuś zdobywają popularność w Anglii, sery…

600 tys. ton żywności do śmieci przez niekorzystne przepisy

Jedzenie marnują nie tylko konsumenci, ale też producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy żywności. O…