W Foodsi mają sposób na ratowanie żywności. Klienci mogą zaoszczędzić krocie na spożywce
Aplikacja Foodsi rozwiązuje problem z nadmiarową żywnością, która nie znalazła nabywcy w pierwotnym…
Producenci żywności wciąż korzystają na rosnącej zamożności polskiego konsumenta
Polski eksport żywności może w tym roku zwiększyć wartość o niemal 7 proc., czyli o ponad…
Innowacje wprowadzane przez start-upy mogą wykarmić 10 mld ludzi
Produkcja żywności może odpowiadać za emisję nawet 37 proc. światowych gazów cieplarnianych. Do…
Polacy rezygnują z mięsa. Rośnie branża wegańska, spada mięsna
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa. Jak wskazało badanie Raport Food Pyszne.pl, na…
O (bez) sensie innowacji w żywności
Po co uprawiać nowy owoc i wprowadzać go na rynek? Czy innowacje nie…
Ubywa gospodarstw ekologicznych przez brak pracowników
Po latach boomu liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce zaczyna spadać. Wynika to m.in. z faktu,…
Ile wydajemy w restauracjach?
Jak pokazują wyniki najnowszego badania „Polska na Talerzu 2018”, Polacy chętnie odwiedzają różnego…
W laboratorium wyhodowano sztuczne mięso
Rewolucja technologiczna dotarła także do produkcji żywności. Firmy chcą zastąpić surowce z tradycyjnych gospodarstw…
Handel żywnością ekologiczną jest coraz bardziej opłacalny
Polski rynek żywności ekologicznej jest wart ok. 700 mln zł wynika z szacunków…
Niskie ceny zbóż. Będzie taniej w sklepach
Tegoroczne lato nie będzie „okresem żniw” dla rolników, przede wszystkim z powodu spadających…
Żywność może być coraz bardziej zainfekowana
Zakłady produkcyjne rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników alarmuje BASF.- Jest teraz…
Oznakowanie żywności jest niejasne
Oznakowanie produktów żywnościowych pozostawia wiele do życzenia, a etykiety często są niejasne, co…
Polska żywność zdobywa światowe stoły
Nasza żywność szturmem podbija zagraniczne rynki. Soki Kubuś zdobywają popularność w Anglii, sery…
600 tys. ton żywności do śmieci przez niekorzystne przepisy
Jedzenie marnują nie tylko konsumenci, ale też producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy żywności. O…