Branża cateringowa na skraju upadku. „Obroty spadły często do zera”

Informacje o autorze

18 marca 2020
Udostępnij:

Branża cateringowa jeszcze do niedawna uchodziła za jedną z tych, gdzie można było dobrze zarobić. Duża liczba zamówień, niejednokrotnie przewyższała możliwości firmy. Dziś jednak jest zupełnie na odwrót.

Branża cateringowa

Branża cateringowa na skraju upadku; Fot. FORUM

Część firm zyska na koronawirusie, czego przykładem może być producent soków kiszonych soków, którego sprzedaż wzrosła aż o 1000 proc. Jednak są również branże, gdzie ten trend wygląda zupełnie na odwrót.

– W niektórych firmach obroty spadły do zera, a w innych do 20 proc… Najciężej mają firmy, które oferują cateringi dla klientów biznesowych lub posiłkami dla szkół. W nieco lepszej sytuacji są firmy cateringowe, które mają druga nogę w postaci diety pudełkowej. Tutaj obroty nawet rosną – mówi Tomek Woźniak, założyciel Easycatering.

Spowolnienie w całej branży zauważył zresztą sam Tomek Woźniak na swojej platformie, która pośredniczy pomiędzy firmami cateringowymi, a ich klientami. – Problem w branży zaczęliśmy dostrzegać od dwóch tygodni. Znajomy z podobnego portalu do Easycatering w Singapurze dał mi znać, że u nich obroty szybko spadają. My tego jeszcze wtedy nie widzieliśmy. Od zeszłego poniedziałku zajmowaliśmy się przesuwaniem i odwoływaniem wydarzeń. Liczba zamówień na platformie spadała drastycznie. Przenieśliśmy zespół do pracy zdalnej, w weekend zaczęliśmy planować nową strategie kryzysową – mówi Tomek Woźniak.

Niepewna przyszłość

Cała branża przeżywa obecnie spore trudności. Jak podkreślają przedsiębiorcy, aktualnie największym problemem dla nich jest odwoływanie wcześniej zmówionych cateringów. Wydawać by się mogło, że w obecnej sytuacji jest to jak najbardziej uzasadnione. Jednak coraz więcej firm rezygnuje z caternigu zamówionego na okres przed wakacyjny. – Po rozmowie z partnerami cateringowymi większość cateringów jest odwołana do końca kwietnia. Niektórzy klienci odwołuj terminy nawet już w maju oraz czerwcu. Wydaje się, że w obecnej sytuacji bezpiecznym terminem na przesunięcie cateringów oraz eventów są wakacje oraz jesień. Choć teraz jest wiele niewiadomych. Jest to początek epidemii. Nie wiem na jak długo zmieni się również psychika nas samych związana z obawami uczęszczania na duże eventy, na których firmy cateringowe generują największa sprzedaż – podkreśla twórca Easycatering.

Trudna sytuacja sprawi, że przetrwają tylko najsilniejsi. Zatem już niebawem będzie można się spodziewać spadku dostępnych firm cateringowych, co przełoży się na cenę świadczonych usług. Jak podkreśla twórca platformy Easycatering, spowoduje to, że ceny zaczną rosnąć.

Jednak jest też światełko w tunelu, bowiem wiele firm cateringowych optymistycznie spogląda na czas wakacji. – Wiele firm ma nadzieję, że w tym roku wakacji nie będzie i będzie to gorący okres dla branży cateringowej. My również mocno trzymamy kciuki, aby tak było – mówi Tomek Woźniak.

Apel branży cateringowej

Jednak do wakacji wciąż daleko, a wiele firm walczy już dziś o swoje przetrwanie. Dlatego cała branża zdecydowała się wystosować apel do swoich klientów, by nie odwoływali, a przesuwali swoje zamówienia. Jak podkreślą przedsiębiorcy, dzięki temu będą mogli ocenić przyszłe przychody, utrzymać pracowników, ale także odpowiednio zminimalizować wydatki.

Apel

W imieniu całego zespołu Easycatering.pl i współpracujących z nami partnerów cateringowych zwracamy się uprzejmie z apelem z powodu obecnej sytuacji kryzysowej wynikającej z panującej Pandemii Koronawirusa COVID19. Apelujemy w imieniu całej branży cateringowej o to, aby nie rezygnować z cateringów oraz dużych eventów tylko w miarę możliwości przesuwać na dalsze terminy, nawet odległe w wakacje lub na jesieni. Obecna sytuacja jest naprawdę trudna dla całej branży cateringowej oraz eventowej. Liczymy na wspólne działanie?

Jak możesz pomóc?

1. Nie usuwaj zaplanowanego cateringu lub eventu.
2. Przesuń termin lub zaplanuj nowe cateringi nawet na odległe terminy np: na wakacje lub na jesień 2020.
3. Ocalmy wspólnie branżę cateringową ?❤️

Dlaczego zaplanowane cateringi z wyprzedzeniem są tak ważne?

1. Pozwalają ocenić przyszłe przychody
2. Utrzymać pracowników
3. Odpowiednio zminimalizować wydatki

Pod Apelem #przesuwajnieusuwaj podpisują się:

Batida, Belvedere, Catering 24, Cosmopolitan, Deli, Mazurkas, Food Club, Gado Catering, Bocian Catering, Imprezy Poznań, HJ Catering, MaPassion Catering, Times Event Center każdego dnia i wiele więcej…. Jesteśmy do Państwa dyspozycji pracując całkowicie w trybie pracy zdalnej. #zostanwdomu

Tomasz Woźniak
#CEO i Założyciel Easycatering.pl

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Polecamy

Więcej w tym dziale: