Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) brak aktywności fizycznej oraz niezdrowa dieta są jednymi z największych zagrożeń dla zdrowia społeczeństwa. Z tego powodu kluczowe stają się inicjatywy związane z edukacją w zakresie zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i niemarnowania żywności. Przykładem tego typu działania jest projekt ImpactFood Leaders organizowany przez Youth Business Poland i Carrefour Foundation.
ImpactFood Leaders
Inicjatywa obu podmiotów jest kierowana do ludzi w wieku od 15 do 27 lat. Założeniem jest pomoc we wprowadzeniu w życie ich projektów związanych z promocją zdrowych nawyków, aktywnością fizyczną i zrównoważonymi praktykami żywieniowymi. W ramach prowadzonych działań na uczelniach w całej Polsce mają odbyć się otwarte warsztaty rozwijające umiejętności liderskie, inspirujące do działań impaktowych oraz wspierające inicjatywy promujące zdrowe nawyki żywieniowe.
Ich wybrani uczestnicy zyskają okazję do wzięcia udziału w Hackathonie. To inicjatywa, podczas której dopracują oni swoje pomysły, by dzięki wsparciu mentorów przekształcić je w konkretne działania. Proces ich opracowania ma trwać 4 miesiące. Efektami oprócz gotowych projektów będzie wzrost kompetencji uczestników Hackathonu. Najlepsze z projektów otrzymają granty o łącznej wartości 75 000 zł.
„Widzimy ogromną potrzebę współpracy z młodymi osobami, które chcą angażować się w tworzenie innowacyjnych projektów społecznych związanych z żywieniem. Chcemy również pomóc im zdobyć pierwsze doświadczenia zawodowe. Z radością podejmujemy świadome działania z Carrefour Foundation już trzeci rok z rzędu, promując zrównoważony rozwój” – mówi Adrian Migoń, prezes Youth Business Poland.
Rekrutacja do programu kończy się 12 stycznia 2025 roku. Zgłaszać można się poprzez formularz na stronie internetowej organizatora. Udział w projekcie jest bezpłatny.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy :)