MamBiznes.pl

Żywność ekologiczna to coraz lepszy biznes

Pobieranie danych ...

Sektor żywności ekologicznej przeżywa obecnie prawdziwą hossę. Na rynku coraz więcej pojawia się sklepów z żywnością z certyfikatem bio. – Rynek żywności ekologicznej w Polsce bardzo szybko się rozwija, w najbliższych latach spodziewa się wzrostu na poziomie 15-20%. Potrzeba na produkty bio jest coraz większa – mówi Diana Gawrońska z Bio Family Supermarket

Jeszcze kilka lat temu rynek ekologicznej żywności w Polsce praktycznie nie istniał. Jednym z głównych powodów była bardzo wysoka cena. Jednak z każdym rokiem ten segment rynku stale wzrastał. W dużej mierze wpływ ma na to poprawa sytuacji materialnej Polaków, ale i rosnąca wiedza na temat żywności. – Świadomość jest coraz większa wśród polskich konsumentów. Żywność z certyfikatem bio jest to jedyna słuszna droga, aby mieć pewność i gwarancje, że żywność jest zdrowa i bezpieczna dla zdrowia naszego i naszej rodziny – mówi Diana Gawrońska. – Certyfikat żywności ekologicznej jasno i konkretnie określa, że żywność jest kontrolowana i godna zaufania – dodaje.

Prowadzenie własnego supermarketu

Tak szybki rozwój rynku doprowadził do pojawienia się wielu małych sklepów, a teraz nawet supermarketów z ekologiczną żywnością. Jednak prowadzenie takie obiektu nie jest proste. – Dostawców szukamy sami. Otrzymujemy również bardzo dużo ofert i zapytań od przedstawicieli produktów ekologicznych lub producentów. Przykładamy bardzo dużą uwagę do weryfikacji i kontroli naszych dostawców pod względem wiarygodności – mówi Diana Gawrońska.- W pierwszej kolejności sprawdzamy certyfikaty bio producentów i dostawców, jeśli produkty są ekologiczne, chętnie współpracujemy z każdym. Pod tym względem, nie uznajemy kompromisów, wszystkie produkty muszą być ekologiczne i posiadać certyfikat bio nadany przez upoważnioną do tego jednostkę certyfikującą. Nie możemy sobie pozwolić na ewentualną utratę zaufania klientów – dodaje.

Od żywności po kosmetyki ekologiczne

Zakres produktów, które posiadają europejski certyfikat żywności ekologicznej oraz europejski certyfikat ekologicznych kosmetyków i środków czystości jest bardzo szeroka. – Mamy duży wybór ekologicznych produktów wegańskich, wegetariańskich, bezglutenowych, bez laktozy i bez cukru rafinowanego. Są to m.in. ekologiczne warzywa i owoce, świeże mięso i wędliny, sery i nabiały, świeże pieczywo, przyprawy, kawy i herbaty, artykuły spożywcze dla dzieci i niemowląt, kosmetyki i środki czystości – podkreśla przedstawicielka Bio Family Supermarket.

Jednak należy pamiętać, że bez posiadania certyfikatu potwierdzającego przestrzeganie zasad produkcji ekologicznej, nie można oznacza swoich wyrobów jako „eko” czy „bio” Mogą za to grozić surowe kary pieniężne w wysokości nawet do 200 proc. uzyskanej korzyści majątkowej. Więcej o tym przeczytasz w artykule Przez użycie słowa „eko” straci firmę.

Głównie duże miasta

Większość sklepów lokalizowana jest w dużych miastach, choć i w małych miastach również pojawia się ten biznes. – Nie wykluczamy w przyszłości otwierania się w mniejszych miastach Polski, gdzie zapotrzebowanie i świadomość ekologicznej żywności jest równie duża – mówi Diana Gawrońska.

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski

Pobieranie danych ...