Miesiące wakacyjne to czas, w którym rodzi się sporo pomysłów na biznes. Jeśli nie masz dużego doświadczenia w prowadzeniu własnej firmy, budka z lodami może być dobrym projektem na początek. Jak założyć budkę z lodami i jakie koszty są z nią związane? Czy wynajem budki z lodami się opłaca i ile kosztuje automat do lodów?
Budka z lodami - czy to się sprawdzi?
Wakacyjny biznes to rozwiązanie, które może przynieść początkującemu przedsiębiorcy sporo korzyści. Okres wiosenny i letni sprzyjają nowym pomysłom, a dochody, które można uzyskać z sezonowej działalności, bywają spore. Czy budka z lodami to dobry pomysł na biznes? Jeśli zaplanujesz go wystarczająco wcześnie, to jak najbardziej. Choć w ostatnich czasach ceny żywności mocno wzrosły, a inflacja sprawiła, że turyści stali się bardziej oszczędni, food truck z lodami czy też lokal handlowy, gdzie sprzedaje się lody gałkowe, nie powinien w letnie miesiące świecić pustkami. Sprzedaż lodów wiąże się jednak z pewnymi kosztami oraz formalnościami, które trzeba przejść, zanim zdecydujemy się wystartowanie z własnym biznesem.Warto przeczytać: Własny sklep Żabka na wyciągnięcie ręki. Poznaj wymagania, aby zostać franczyzobiorcą znanej marki
Formalności związane z budką z lodami
Budka z lodami to w większości przypadków raczej działalność sezonowa. Mimo to, jeśli Twoje wpływy będą przekraczać 75% minimalnej pensji krajowej w miesiącu, konieczne będzie założenie własnej działalności gospodarczej. Samo otwarcie działalności nie jest skomplikowane, jednak należy dopilnować, aby zarejestrować firmę w CEIDG. W tym celu warto mieć ustaloną nazwę działalności oraz jej siedzibę. Wpisu można dokonać online, albo osobiście w dowolnym urzędzie miasta lub gminy. Po wpisie działalności do CEIDG firmie automatycznie nadaje się numer REGON. Zakładając działalność należy także ustalić kod PKD działalności, oraz formę opodatkowania. Następnie, firmę trzeba zarejestrować w ZUS. Prowadząc biznes, będziesz operował dużą ilością gotówki. Warto zadbać o konto firmowe, które pozwoli Ci uporządkować płatności. Choć prawo nie nakazuje posiadania konta firmowego małym przedsiębiorcom, banki, powołując się na prawo bankowe, nie udostępniają rachunków indywidualnych do celów prywatnych, o czym najczęściej jest napisane w regulaminie rachunku. Składki ZUS oraz podatki to stałe koszty działalności. Z tego względu wielu przedsiębiorców decyduje się na zawieszenie działalności po sezonie i wznowienie jej w następnym roku.Mini budka z lodami a sanepid
Biznes lodowy to działalność gastronomiczna. Oczywistym jest więc, że aby otworzyć punkt, w którym odbywać się będzie sprzedaż lodów, należy także załatwić wszelkie formalności związane z sanepidem. Czy złożenie papierów jest skomplikowane? I tak i nie – większość dokumentów jest łatwo dostępna, natomiast należy przyznać, że wniosków jest dość sporo. Aby móc otworzyć budkę z lodami, konieczna będzie inspekcja sanepidu. Po zgłoszeniu instytucja ma 30 dni na jej dokonanie. Dokumenty, które musisz mieć ze sobą podczas kontroli to:- książeczka do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- umowa na wywóz śmieci (może być podpisywana wraz z umową najmu),
- wyniki badania wody w lokalu,
- umowa lub wyniki DDD, czyli dokumenty związane z ochroną przed szkodnikami,
- dokumentacja HACCP, zawierająca informacje związane z bezpieczeństwem żywności,
- informacja o alergenach,
- książka kontroli przedsiębiorcy, którą wypełnia urzędnik sanepidu.
Wymogi sanitarne
Podczas wizyty sanepidu sprawdzane są ogólne warunki pracy z żywnością, czystość lokalu i dostęp do sanitariatów, a także wszystkie wspomniane powyżej dokumenty. Jeśli chodzi o wymogi sanitarne, lokal gastronomiczny powinien się cechować:- gładkimi powierzchniami podłóg, ścian, a także blatów i powierzchni roboczych,
- dostępem do punktów wodnych, podzielonych na zlew, wykorzystywany wyłącznie do mycia naczyń i sprzętów oraz umywalki,
- urządzeniami chłodzącymi takimi jak lodówki czy zamrażarki,
- wentylacją w każdym pomieszczeniu,
- obowiązkowymi toaletami dla pracowników,
- zamykanymi szafkami na wafelki i inne produkty spożywcze.
Komentarze
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy :)