Kupujesz kawę, zwracasz kubek. Kubki w abonamencie nowym pomysłem na biznes i ekologię

Ogólnopolski system kaucyjny Take!Cup oferuje kawiarniom wielorazowe kubki, które dają wymierne oszczędności i umożliwiają eliminację szkodliwych dla środowiska jednorazówek. To ekologiczne, modne i wygodne.

Zwyczaj brania kawy na wynos ma jedną zasadniczą wadę – generuje przerażające ilości śmieci. W ciągu godziny zużywa się aż 320 tysięcy papierowych kubków. Papierowych oczywiście z nazwy, bowiem znakomita część z nich pokryta jest cienką warstwą folii i przez to zupełnie niezdatna do recyclingu.

Czas na wielorazowość

Adrian Golonka, współzałożyciel Take!Cup, na łamach krakowskiej „Gazety Wyborczej” tłumaczył, skąd czerpał ekologiczne wzorce – W pewnym momencie zauważyłem, jak wiele opakowań jednorazowych jest wyrzucanych. To marnotrawstwo. Naszym działaniem chcielibyśmy wpisać się w nurt ekologiczny. Tego uczyli nas rodzice, że rzeczy używa się wiele razy. Życie mniej konsumpcyjne mamy zaszczepione. To żaden wstyd, że nosi się ubrania po starszym bracie – przyznaje przedsiębiorca.

Startup Take!Cup postawił na wielorazowość i kubki wykonane z polipropylenu, który jest bezpieczny dla zdrowia i poddaje się recyclingowi w 100%. System opiera się na kaucji (aktualnie 5 zł), którą klient wpłaca przy zamawianiu kawy. Odzyskuje ją, oddając kubek w tym samym lub innym miejscu partnerskim. Zwrócony kubek jest myty i może być użyty ponownie przez innego klienta. I tak co najmniej 1000 razy, bo tyle cykli mycia wytrzymują kubki. Mapa lokali, w których można wziąć w nich kawę, dostępna jest na stronie firmy oraz w aplikacji mobilnej.

O motywacjach towarzyszących zakładaniu biznesu Adrian Golonka mówił na łamach blogu skladnie.pl – Od ponad 10 lat działam w branży gastronomicznej. Prowadząc restaurację niejednokrotnie zastanawiałem się, w jaki sposób mógłbym po prostu: mniej wydawać na opakowania, które za chwilę wylądują w śmietniku; być przedsiębiorcą, który w sposób innowacyjny zaproponuje klientom rozwiązania pozwalające generować mniej śmieci – tłumaczy przedsiębiorca.

To się kalkuluje

Model kaucyjny jest nie tylko modny i wygodny, ale także efektywny ekonomicznie. Właściciele kawiarni mogą to łatwo sprawdzić na stronie www.takecup.pl, gdzie umieszczono kalkulator, pozwalający na porównanie kosztów. Wystarczy podać aktualnie zużywaną liczbę jednorazówek i ich koszt. Po chwili pojawi się kwota, którą można zaoszczędzić. Warto pamiętać, że kalkulacja dotyczy samych kubków, bez przykrywek. W Take!Cup są one dostępne w jednym uniwersalnym rozmiarze, który pasuje na wszystkie rozmiary kubków: 200 ml, 300 ml i 400 ml.

Ile to wszystko kosztuje? Kawiarnie co miesiąc uiszczają opłatę abonamentową za uczestnictwo w programie. W kwocie 99 zł lub 150 zł (w zależności od wybranej długości współpracy) otrzymują nielimitowaną liczbę pakietów kubków, wsparcie, szkolenia i obecność na mapie partnerów. Wystarczy więc kilka złotych dziennie, by stać się częścią systemu kaucyjnego, który umożliwia skuteczną walką z jednorazówkami.

Komentarze

Dodaj komentarz

*
*