inasnie 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2008 Mam taki problem. Dysponuję kwotą 25000 zł I nie wiem czy opłaca mi się ją zamienić na euro bądź inną walutę. Euro będzie spadać czy rosnąć ? A może wydać to na jakiś biznes ? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kori 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Nie jestem specjalistą w dziedzinie walut, ale z moich obserwacji wynika, że nie ma sensu inwestować w walutę. Złotówka cały czas się umacnia w stosunku do innych walut, więc raczej ceny będą spadać. Chyba, że chciałbyś pobawić się w kupowanie i sprzedawanie ale na krótki okres. Tzn czekasz na niskie ceny np dolara, kupujesz ale z wiedzą, że np za tydzień lub dwa dolar będzie troszkę droższy. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Marek 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 18, 2008 A jeśli już inwestować w inne waluty to raczej ani w Euro ani w Dolara. Słyszałem natomiast o wzmacnianiu się Franków szwajcarskich, ale co do zamiany złotego na nie - nie mam zielonego pojęcia... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
firmowiec 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 21, 2008 A jeśli już inwestować w inne waluty to raczej ani w Euro ani w Dolara. Słyszałem natomiast o wzmacnianiu się Franków szwajcarskich, ale co do zamiany złotego na nie - nie mam zielonego pojęcia... Z tą inwestycją w Euro i Dolara bywa różnie. na pewno krótkoterminowe inwestycje względem tych dwóch walut piotrafią przynosić zyski, bowiem rynek różnie się kształtuje. Nieco inaczej wyglada sytuacja z inwestowaniem długoterminowym, zresztą widać jak jest już od kilku lat... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kiciaskarba 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 4, 2008 moim zdaniem nie ma sensu inwestowc ani w dolara ani w euro ponieważ kursy tych walut są niestabilne i nie rosną, nie utrzymuja nawet swoich dotychczasowych kursów tylko spadają. ja zastanowilabym sie nad frankiem szwajcarskim albo fr. angielskim ;] Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
linka 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 5, 2008 Dysponując taką gotówką trzeba wiedzieć na co ją wydać. Jeżeli w chwili obecnej nie chcesz jej ruszać to może ulokujesz je na lokacie terminowej zamiast wymieniać je na euro bądz inna obcą walute. Do wyboru masz pełno banków, które proponują lokaty bądz rachunki oszczędnościowe. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ciepalka 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2008 Dysponując taką gotówką trzeba wiedzieć na co ją wydać. Jeżeli w chwili obecnej nie chcesz jej ruszać to może ulokujesz je na lokacie terminowej zamiast wymieniać je na euro bądz inna obcą walute. Do wyboru masz pełno banków, które proponują lokaty bądz rachunki oszczędnościowe. jestem podobnego zdania Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
edka13 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 7, 2008 jestem podobnego zdania ja tez ma identyczne zdanie na ten temat Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
binkow 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 14, 2008 Na euro nie ma co zamieniać taką gotówke cały czas kurs tej waluty się zmienia i jest nie stabilny. Mozesz łatwo stracić, a nie zyskać, tym bardziej nie wiadomo jak to będzie w 2012 roku, kiedy to ponoć ma być w polsce euro. Pomyśl nad lokatą zależną od czasu ile masz zamiar trzymać gotówke nie inwestując ją. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gusia300 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2008 Jak narazie to te euro spada, a jak jeszcze u nas wejdzie euro to trudno określic jak to będzie. Lepiej ulokuj te pieniądze na lokacie niech procentują, jeśli nie masz zamiaru obecnie je inwestować. Troszke sobie poleżą, a ty będziesz mieć czas żeby pomyśleć co z nimi zrobić w przyszłości. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosiek 0 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2008 Hej Mam troche odłożoną gotówke w euro i nie wiem co zrobic. Sprzedać je czy nie? Już chciałam to zrobic jak ostatnio wzrosło prawie do 4 zł, a teraz znów spada. Jak myślicie pójdzie znowu do góry? Zbliżają się święta to powinno chyba iśc do góry? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość rgp Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2008 Obecnie obserwowane zjawisko gospodarcze nazywamy inflacją, czyli wzrostem cen spowodowanym czynnikiem zewnętrznym (w tym przypadku: inflacja walutowa), prowadzącym w efekcie do spadku wartości złotówki. Gwałtowny wzrost cen na poziom, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni ("pełzająca" inflacja, wzrosty cen ok. 5%/rok, są jak najbardziej korzystne, stymulują rynek w stronę rozwoju), powoduje w efekcie ogólny spadek poczucia bezpieczeństwa oraz chęć zabezpieczania się społeczeństwa przed skutkami inflacji - sami również podnosimy ceny. Spada tutaj także chęc do oszczędzania, ludzie masowo pozbywają się pieniędzy, gdyż mają dla nich mniejszą wartość. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gosiek 0 Zgłoś post Napisano Listopad 9, 2008 Kupowanie euro rzeczywiście nie ma sensu, a dłuższe trzymanie obcej waluty staje się ryzykowane i żeby nie stracić lepiej ją sprzedać. A jak wyglądają kredyty w obcej walucie opłaca brać kredyt na mieszkanie we frankach czy złotówkach? Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gusia300 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 Kupowanie euro rzeczywiście nie ma sensu, a dłuższe trzymanie obcej waluty staje się ryzykowane i żeby nie stracić lepiej ją sprzedać. A jak wyglądają kredyty w obcej walucie opłaca brać kredyt na mieszkanie we frankach czy złotówkach? Kredyty we frankach jest niżej oprocentowany, a to dla kredytobiorcy jest ważne. Niższe oprocentowanie równa się tańszy kredyt, czyli co miesięczna rata jest niższa. Jednak ceny walut zmieniają się, dlatego nie ma pewności, jakiej wysokości ratę zapłacimy za 10 lat. Rata może być niższa od poprzedniej lub wyższa. Kredyt we frankach jest dla osób, które wolą tańszy kredyt, ale w zamian będą płacić raty różnej wysokości - może się zdarzyć, że czasami nawet dość wysokie. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
forumiak 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 28, 2012 Inwestowanie w waluty ma sens tylko w wybranych okresach - kiedy są dołki cenowe. W tym roku ich nie było. Przy sporym kapitale najlepszą inwestycją w tym roku są hale magazynowe. Chodzi o oferty z http://www.oferty.biz.pl/ Wystarczy odpowiednio wszystkim zagospodarować i zysk jest pewny. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Klaudia_N 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 31, 2012 Trudno powiedzieć, rynek walut jest nieprzewidywalny... przekonali się o tym boleśnie posiadacze kredytów we frankach. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
forumiak 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 24, 2013 Trudno powiedzieć, rynek walut jest nieprzewidywalny... przekonali się o tym boleśnie posiadacze kredytów we frankach. No zgadza się - dlatego uważam, że w dalszym ciągu to nieruchomości stanowią zdecydowanie najlepszą okazję inwestycyjną, którą zwyczajnie trzeba wykorzystać... Oczywiście nie zmienia to faktu, że najpierw to trzeba mieć kapitał... Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
AnoMaciek 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 6, 2013 ja obstawiam spadki Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach