Patysiak 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 26, 2008 Witam. Jestem chłopcem, mam 16 lat, a moja spowiedź była przed miesiącem... :P:P A tak na serio, chodzę do 1 technikum i coraz częściej się zastanawiam jak zarobić parę tysięcy na przyszłość. Czasu po szkole mam trochę, gdyż dzięki mojej wiedzy (skromny jestem wiem :P) nie muszę się w domu uczyć, a mam same 4 i 5, więc czasu trochę mam. Jak myślicie, co najlepiej obstawić? Myślałem o pracy w weekendy + po parę h codziennie, ale też nad jakimiś różnymi biznesami. Mogę porozwiązywać wszystkie zadania z różnych podręczników i w następnym roku szkolnym sprzedawać na płytkach, do tego myślałem nad produkcją różnych rzeczy, które mają popyt w święta. A może obstawiać konkursy i liczyć na cenne nagrody (szczególnie wysoko zwykle byłem na konkursach typu Omnibus czyli ze wszystkiego, uczyć mi się w domu nie chce, ale na konkurs mam motywację)? Korepetycje nie bardzo wchodzą w grę, gdyż mniejsza miejscowość i głupio mi by było od lasek brać kasę, zakłady buchmacherskie też odpadają (grałem na bwinie, ogólne zestawienie to 50zł w plecy :P). Po co mi te pieniądze? Bo myślę o przyszłości ;) z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam i życzę szampańskiego Sylwestra. Edit. Ahas, jeszcze jedno, zarabianie tyczy się roku szkolnego (ograniczony czas), w wakacje pójdę gdzieś na budowę i w 2 miesiące jestem z 4-5tys do przodu ;] (chodzę do technikum budowlanego, więc gdzieś się załapię :)) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ЯAFAŁ GEЯENT Zgłoś post Napisano Grudzień 29, 2008 Mogę porozwiązywać wszystkie zadania z różnych podręczników i w następnym roku szkolnym sprzedawać na płytkach Pomysł bardzo mi się podoba, a niekoniecznie jest skierowany do osób, które mają problemy z nauką. Być może ciekawym rozwiązaniem będzie założenie małego serwisu edukacyjno-korepetytorskiego, gdzie po wpisaniu autora podręcznika i zadania będzie przedstawiona treść zadania oraz szczegółowy sposób jego rozwiązania i to na kilka sposobów :)? Nigdzie czegoś takiego nie widziałem, a myślę, że pomysł może być trafiony. Oczywiście pomysł można rozwinąć: 1. Użytkownicy, którzy dodadzą X rozwiązanych zadań, otrzymują X dni darmowego dostępu do platformy. 2. Za korzystanie z rozwiązanych zadań bez opracowywania kolejnych należy uiścić opłatę X zł. ... Nic innego nie przychodzi mi teraz do głowy, chociaż zdaję sobie sprawę, że oczekiwałeś szybszych i łatwiejszych pieniędzy ;)... Mimo wszystko pewnie da się na tym zarobić i prawdopodobnie mógłbyś temu podołać - pomyśl też o wsparciu i korzyściach u nauczycieli... Możliwości jest masa. Powodzenia :). Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patysiak 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 30, 2009 A jeszcze mam takie pytanko, nie orientuje się ktoś co do legalności sprzedaży odpowiedzi na płytkach? Bo jako tako książki używane można, są w sklepach streszczenia lektur, no ale nie wiem, czy to trochę nie zbyt innowacyjne (mam koleżanki w szkole policyjnej, ale teraz jeszcze tydzień ferii, co całkiem sporo mógłbym zrobić, ale zawsze więcej zarobię wystawiając w internecie niżeli ograniczałbym się tylko do okolicy). Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
joala 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 31, 2009 Pomysł jest całkiem niezły - mozna na płytkch, na papierze, jako e-booki. Wiem coś o tym, bo mam wydawnictwo. Ale jak chcesz legalnie to lepiej nawiąż kontakt z jakimś wydawcą, żeby zalegalizować działania, a także nadać temu ISBN - wówczas odpada podatek. Jak mieszkasz w dużym mieście to można popracować w róznych firmach jako informator na call-centre - ale tylko takich , gdzie jest podstawa + premia za skuteczność;-))) Możliwości jest dużo więcej - tylko zależy to w dużej mierze od miejsca zamieszkania Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Patysiak 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 31, 2009 Mieszkam na Górnym Śląsku, czyli całkiem fajna konurbacja. Miejscowość średnio duża, ale mam sporu znajomych z różnych miast, także znajomych z internetu, ale zastanawiało mnie czy byłoby legalne wystawienie takiego czegoś na allegro.pl? Bo jak na razie robiłem badania rynkowe, pomysł trafiony, pomysły z założeniem własnej strony odpłatnej z dokładnymi odpowiedziami też dobry, ale to za parę lat, bo w tym roku mam dopiero 17 lat, więc moja wiedza ogranicza się do pierwszej technikum w dół. I uważacie by lepiej porozmawiać wpierw z wydawcami, ale w jakiej formie im to zaoferować, zapytać? Witam, chciałbym się zapytać, czy nie mielibyście nic przeciwko, bym sprzedawał odpowiedzi do zadań z waszych ćwiczeń? Z góry dzięki za odp ;) Ahas, jeszcze jedno, jeśli bym jednorazowo przez allegro sprzedał dajmy z 100 płyt oficjalnie, to już muszę się przejmować podatkami, czy jeszcze nie? Koszt 1 płyty będzie się wahał między 15-20zł, jeszcze nie jestem pewien. Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
M.Toczyski 0 Zgłoś post Napisano Luty 8, 2009 Proponuję akademickie inkubatory przedsiębiorczości na początek - znajdziesz w googlach. Lub... właśnie, portal dla uczniów, po części web2.0, masz kolegów, m ógłbyś ich w to wkręcić :) na początek. A dochód czerpac z programów partnerskich sprzedających jakieś podręczniki, pomoce do matury etc. P.S. Podatki od allegro trzeba płacić, poszukaj informacje, jaki pit wypełnic. Zawsze możesz się dopytać nauczyciela od przedsiębiorczości - jeśli będzie miał o tym pojęcie (albo niech on Ci to znajdzie:). Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rafael 0 Zgłoś post Napisano Maj 13, 2009 Trochę nie aktualne ale zawsze: Już się pojawiły chyba 2 takie serwisy, ciekawe czy pomysł własny czy zaciągnięty z forum:) Cytuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach