Wypożyczalnia sprzętu gastronomicznego pomysłem na biznes
Okres świąteczny to bardzo dobry moment na prowadzenie wypożyczalni gastronomicznej i cateringowej. To właśnie w czasie Bożego Narodzenia, czy też Wielkanocy branża funkcjonuje najlepiej.

Fot. Gastr
W gastronomii wypożyczyć można w praktyce wszystko. A zatem nie tylko porcelanowe zastawy na wystawne przyjęcia, szklane komplety (wszystkie rodzaje kieliszków, szklanki, dzbanki) ale też wyposażenie bufetów w postaci podgrzewaczy, zaparzaczy czy termosów. Dodatkowym elementem jest możliwość wynajęcia stołów i krzeseł, co doskonale sprawdza się podczas domowych jak i firmowych imprez.
– Polacy nie chcą kupować rzeczy, których poza jedną imprezą w ciągu roku, nie wykorzystają. Wiąże się to z niepotrzebnymi nakładami pieniężnymi, a później z kłopotem z przechowaniem nadmiaru naczyń. Jesteśmy też co raz zamożniejsi i leniwi 🙂 W niektórych wypożyczalniach istnieje także możliwość zwrotu brudnych naczyń, co dodatkowo cieszy użytkowników – mówi Jolanta Borowska, właścicielka Grupy Gastro. – Ludzie chętniej organizują komunie, święta czy urodziny we własnym domu. Mało kto jest przygotowany na takie wyzwanie. Można oczywiście skompletować zastawę pożyczając poszczególne jej elementy od sąsiadów, tak samo krzesła i stoły. Jednak pięknie i jednolicie nakryty stół robi wrażenie – dodaje.
Praktycznie cały rok na usługi tego biznesu jest popyt. Jednak tak jak w każdej branży, także i w tej występują specjalne okresy w ciągu roku. Jednym z najlepszych momentów na prowadzenie takiego biznesu jest okres świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, ale także czas Komunii. Natomiast latem z wypożyczalni korzystają głównie firmy eventowe, które korzystając z ładnej pogody organizują wydarzenia w plenerze.
Luksus też dostępny
W ramach wypożyczalni gastronomicznej i cateringowej pojawia się także asortyment z tzw. Wyższej półki. To wysokiej jakości porcelana, ale także nietypowe talerze, w unikalnych kolorowe, o różnych kształtach. Ponadto można również wynająć barmana czy też baristę wraz z wyposażonym barem.
Ile to kosztuje?
Przykładowo standardowy zestaw naczyń: talerz obiadowy fi 30 cm, talerz przekąskowy fi 24 cm, bulionówka i spodek = całość to 3,20 brutto za dobę. Koszt sztućców to ok. 0,40 gr – 1,00 zł / szt. Oczywiście w zależności od asortymentu – mówi właścicielka Grupy Gastr
Przeczytaj także na MamBiznes.pl
- Jak założyć własną myjnię samochodową?
- Piwna rewolucja. Mini browar pomysłem na biznes
- Jaki pomysł na biznes z kapitałem do 100 tys. zł?
Bartłomiej Godziszewski
Komentarze
20 tys. zł było dla firmy do wzięcia. Wybrano najlepsze przedsiębiorstwa
Ponad 100 firm otrzyma po 20 tys. zł nagrody w konkursie realizowanym przez…
Jak uratować branżę gastronomiczną w kryzysie?
Podczas kryzysu pandemicznego cierpimy wszyscy – przedsiębiorcy, pracownicy i budżet państwa. Nie wszystkie…
Oszuści podszywają się w internecie pod współpracę z PARP
Nieuprawnione podmioty powołują się na współpracę z PARP, aby uzyskać korzyści płynące z…
Przedsiębiorcy będą musieli ujawnić wysokość wynagrodzeń wszystkich pracowników?
Jawność wynagrodzeń nie rozwiąże problemu luki płacowej, a polski rynek pracy nie jest…
Są dotacje dla firm niezależne od spadku przychodów. Lista dostępnych programów
Osoby prowadzące działalność gospodarczą oraz przyszli młodzi przedsiębiorcy nie są obecnie zdani na…
Polski startup wesprze walkę ze stresem
Globalny rynek wellness wart jest już 1,5 tryliona dolarów . Mocno rośnie w…