rejestracja Zarabiaj na www
StartWiadomościPomysł na biznesPolak potrafiHistorie sukcesuStart-upPoradnikiBiznesplanZakładam firmęNiezbędnikForum

Zakładamy sklep ze zdrową żywnością

Poleć znajomemu Wydrukuj artykuł Subskrbcja RSS
2009-06-05
Zakładamy sklep ze zdrową żywnością

Sprzedaż zdrowej żywności to na świecie jedna z lepiej rozwijających się branż. Rośnie świadomość ludzi dotycząca szkodliwości chemii w żywieniu, a to znaczy, że „ekologiczny” biznes ma przyszłość.

Na razie jednak za świadomością nie idą możliwości finansowe potencjalnych nabywców zdrowej, ale ciągle jeszcze nietaniej żywności. W Polsce zwyczajnie nie każdego stać na kupowanie ekoproduktów. Dlatego do tej pory sklepy ze zdrową żywnością nie były żyłami złota dla ich właścicieli. Chociaż są też takie, które dobrze prosperują, a nawet rozwijają franczyzę.

 

W tego rodzaju działalności, bardziej niż w innych branżach, ważna jest lokalizacja. Większy dochód przyniesie sklep w dużym mieście, powyżej 100 tys. mieszkańców, przy najbardziej ruchliwych ulicach i w centrach handlowych niż w małej miejscowości.

Dwa sklepy ekologiczne Vert w Krakowie założył w 2004 r. Jerzy Korgól. Przyznaje, że od tego czasu z każdym rokiem coraz więcej ludzi interesuje się zdrową żywnością, ale dalej nie jest to złoty interes. - W lipcu ubiegłego roku jeden ze sklepów musiałem zamknąć, bo nie przynosił dochodów - mówi. Poszedł w innym kierunku: w ubiegłym roku założył sklep internetowy ze zdrową żywnością. - To ma sens, jeśli ma się już sklep i od razu można wysłać towar - zaznacza.

Od 2000 r. w Przemyślu sklep Zdrowa Żywność prowadzi Ryszard Pelc. Mimo że jego lokal jest świetnie położony, przy ruchliwej ulicy - jak twierdzi - nie zbija kokosów. - Taki sklep w mniejszym mieście nie jest biznesem, który przynosi zyski na poziomie pozwalającym na godziwe życie. Jego prowadzenie ma sens, jeśli ma się dodatkowo inną działalność - dodaje. W swoim sklepie zatrudnia dwie osoby, każdą na ¼ etatu.

Jolanta Ćwik, która w Poznaniu ma sklep Bliżej Natury, też kilka razy nosiła się z zamiarem zamknięcia. A prowadzi go 18 lat. - To był chyba jeden z pierwszych takich sklepów w Polsce. Najpierw oferowaliśmy żywność klientom z problemami zdrowotnymi, m.in. chorym na celiakię, i prostą naturalną żywność od rolników. Później doszły certyfikowane produkty ekologiczne - opowiada. - Przez te lata finansowo bywało różnie, raz góra, raz dół - mówi.

Badania pokazują jednak, że w tej branży powinno dziać się coraz lepiej. Zwłaszcza, że otwarcie takiego interesu nie jest wielką inwestycją.

Eko-pieniądze



Jak podają rozmówcy, na założenie sklepu może wystarczyć 10 tys. zł, choć raczej trzeba liczyć na wydatki rzędu ok. 30 tys. Kwota inwestycji zależy od wielkości lokalu, wysokości czynszu czy kwoty najmu, liczby zatrudnionych pracowników, ale gównie od rodzaju oferty. Krakowski sklep Vert zajmuje 60 m² z zapleczem. - Jeśli wybór towaru ma być duży, trzeba więcej pieniędzy - mówi Jerzy Korgól. Ryszard Pelc, który w swoim sklepie o powierzchni 38 m² oferuje 700 rodzajów produktów, twierdzi że na zatowarowanie potrzeba ok. 40 tys.

Skąd produkty? Zdrowa żywność to towar jak każdy inny. W Polsce działa kilkadziesiąt hurtowni, gdzie można ją nabyć. - Kiedyś trzeba było jeździć do rolników i szukać. Teraz sami przywożą towar, hurtownicy i rolnicy - potwierdza Jolanta Ćwik.

Na jakie zyski można liczyć? Właściciele mówią, że ok. 2 tys. zł. miesięcznie w dobrych miesiącach. - W pierwszym roku nie liczyłbym na zyski - podsumowuje Korgól. - A są miesiące, że trzeba dokładać - dodaje. Pani Jolanta potwierdza: - Zależy, jakie kto ma wymagania finansowe. Ja żyję z tej działalności z dnia na dzień. Na odkładanie nie zostaje - dodaje.

Po zdrowie z franczyzą



Na rynku istnieje kilka sieci franczyzowych prowadzących sklepy ze zdrową żywnością. Najprężniej działają Organic Farma Zdrowia, Benedyktyni z Tyńca i Żółty Cesarz. Sklepy pod ich szyldami powstają w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców, w centrach miast lub w dużych centrach handlowych.

Organic Farma Zdrowia oferuje samoobsługowe sklepy ze zdrową żywnością, ekologicznymi kosmetykami oraz bezdetergentowymi produktami czyszcząco-piorącymi, a także biowinami. Żeby założyć sklep w tej sieci, potrzebny jest lokal o powierzchni 40-100 m². Opłata licencyjna wynosi 10-15 tys. zł, dochodzi miesięczna opłata franczyzowa - 4,9% od obrotu. W zamian franczyzobiorca korzysta ze sprawdzonego know-how, z PR i reklamy firmy, otrzymuje podręcznik franczyzbiorcy. Franczyzodawca obiecuje zwrot inwestycji po roku, najwyżej dwóch.

Prężnie działa sieć należąca do benedyktynów z Tyńca. W dwa lata stworzyli sieć liczącą 25 placówek, a w planach mają otwarcie kilkudziesięciu kolejnych. Powierzchnia lokalu, w którym sprzedawana jest ich żywność, powinna być nie mniejsza niż 35 m². Wejście do sieci to koszt ok. 100-120 tys. zł, w tym opłata za licencję - ok. 30 tys. zł, wyposażenie sklepu - ok. 50 tys. zł (projekt adaptacji i wyposażenie sklepu „pod klucz”) oraz ok. 30 tys. na pierwsze zatowarowanie. Właściciel i pracownicy przechodzą też szkolenie.

Otworzenie sklepu pod szyldem Żółty Cesarz to inwestycja rzędu od 40 do 80 tys. zł plus koszty zatowarowania - ok. 100 tys. zł. W ramach licencji sieć oferuje podręczniki dla franczyzobiorcy, sprzedawców i podręczniki zarządzania zakupami oraz pomoc w otwarciu sklepu, opiekę nad projektem i wykonaniem wystroju wnętrza, a także szkolenia.

- Sklepy ze zdrową żywnością to sklepy specjalistyczne, a właśnie takie w systemach sieciowych sprawdzają się doskonale - mówi Katarzyna Strzyż z Agencji Rozwoju Systemów Sieciowych. Wraz z asortymentem franczybiorca otrzymuje wiedzę na temat produktów, profesjonalnej obsługi klienta i zasad zdrowego trybu życia. Od dobrej obsługi klienta może zależeć być albo nie być punktu, a nawet całej sieci. Kilka lat temu plany stworzenia sieci sklepów ze zdrową żywnością miały Polska Zagroda oraz Zdrowa Żywność. Niestety, nie udało im się rozwinąć skrzydeł.

Świadomość a cena



Rozmówcy prowadzący samodzielnie sklepy ze zdrową żywnością potwierdzają, że w porównaniu z latami ubiegłymi rośnie liczba osób interesujących się zdrowym odżywianiem się. Na to ciągle jednak nie przekładają się możliwości zakupu nietanich produktów przez przeciętnego konsumenta. Dla porównania: litr oleju tłoczonego na zimo to koszt ok. 20 zł, a tzw. zwykłego - ok. 6 zł. - Co innego świadomość, a co innego możliwości. Nie wszystkich stać na taką żywność - przyznaje Ryszard Pelc.

Produkty popularnie zwane „ekologicznymi” ciągle jeszcze nabywa wąskie grono klientów. Z jednej strony osoby wykształcone, świadome wpływu odżywiania na zdrowie, a z drugiej osoby starsze i mające specyficzne problemy zdrowotne. W Europie i na świecie rynek ten rozwija się dynamicznie. W Polsce nieco wolniej, ale właściciele sklepów z ekożywnością wciąż wierzą, że za coraz większą świadomością konsumentów pójdą ich możliwości finansowe pozwalające na kupno zdrowej żywności.

 

- Zakładamy szkołę językową

- Jak założyć sklep internetowy?

- Automaty vendingowe to niezły biznes

- Jak założyć prywatne przedszkole?

- Otwieramy własny pub


Lidia Majdecka

 


Komentarze
Arek 2009-06-05 16:10:03
nie ma czegoś takiego jak zdrowa żywność
koszalek 2009-06-10 17:57:02
Niestety za nie długo żywność ekologiczna może przestać istnieć chociaż dalej będzie taką żywnością nazywana. A produkcja żywności na własną rękę, dla siebie może być nielegalne bez uprawnień, tak nie legalne jak nie legalnym jest hodowla marihuany... Więcej: http://zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=450&sid=3840130fd28aa4ba101102be94de42fe Jeśli chodzi o żywność zdrową/naturalną to: "Jest ona mylona z tym, co na rynku funkcjonowało przez lata jako "zdrowa żywność" - żywność naturalna, ale z ekologicznym procesem produkcji nie ma nic wspólnego." źródło: http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rynek-zywnosci-ekologicznej-w-Polsce-1738709.html Tak od siebie dodam. To co nam serwują powszechnie w zwykłych sklepach nie wiem jak może zwać sie żywnością, to są śmieci... a przecież każdy powinien mieć prawo do prawdziwej żywności... Za lepsze jedzenie, nie niszczące zdrowia niestety trzeba więcej zapłacić. Ludzie też są oporni i to często nie ze względu na ceny tylko po prostu twierdzą że zdrowie zależy jedynie od genetyki i ilości łykanych tabletek...
asa 2009-07-04 12:34:07
nie ma niezdrowej żywności! tak poza tym to coraz wiecej produkuje i sprzedaje sie zywnosci ekologicznej.
Towaroznawca 2009-07-04 12:38:50
DO TYCH KTÓRZY PISZĄ ARTYKUŁY - NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ZDROWA ŻYWNOŚĆ. BO ZAUWAŻYŁEM ŻE NAGMINNIE POJAWIA SIĘ TAKI BŁĄD W SERWISIE.
tocowazne 2009-07-18 17:55:04
ludzie mówią że dla nich najważniejsze jest zdrowie. Ciągle w Polsce jest za mała swiadomość ludzi co to jest ekologiczna zywnosc. Jak wielka jest roznica w zdrowiu ludzi ktozy zdrowe ekologiczne pokarmy spozywaja. A co cenniejszego od zdrowia. I pamietajmy lekarstwa sa jdszcze drozsze. Pozdrawiam.
ekozakupy24.pl 2009-07-31 11:44:11
Najważniejsza jest świadomość. Czy wiesz, że: trzy czwarte kurczaków obecnych w sklepach osiąga maksymalny wzrost w ciągu 42 dni (6 tygodni) w ciasnych, zamkniętych pomieszczeniach, podczas, gdy kurczak z hodowli ekologicznej przeznaczony do uboju musi mieć przynajmniej 81 dni i nie wolno go trzymać w klatkach?
Wszystko Jedzacy 2010-01-20 13:32:28
Zastanawiam się od kiedy produkty Benedyktynów są Eko lub Bio a jeśli nie są to nie powinno się o nich mówić jako o zdrowej żywności. A co do otwarcia sklepu za 10tys. to za tą kwotę można otworzyc ale zwykły jarzyniak.
Wasz Sklep 2010-03-25 15:29:05
Ile chemii nieświadomie dostarczamy swojemu organizmowi? Nie zdając sobie sprawy jaki to ma wpływ na nasze zdrowie. Myślę, że Ludzi trzeba uświadamiać , żeby wiedzieli co jedzą. Musi zmienić się mentalność ludzi. Ja wychodzę z założenia, że lepiej więcej wydać na dobre jedzenie, a potem mniej chorować, niżby te proporcje miały być inne. Skąd te kolejki do lekarza i kolejki w aptekach po leki??? Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność ul. Koszykowa 20 Warszawa
Kasia 2010-08-06 10:21:38
Tym, którzy nie bardzo wiedzą czym różni się żywnośc ekologiczna od zdrowej żywności polecam serwis o żywniości ekologicznej http://biokurier.pl
Sylwester 2011-03-30 00:18:19
Prowadzenie sklepu oferującego zdrową żywność ekologiczną jest coraz łatwiejsze ponieważ istnieją coraz lepsze hurtownie wyspecjalizowane w sprawnym dostarczaniu tej żywności na terenie całej Polski. Na przykład hurtownia http://www.bioplanet.pl
Były właściciel 2011-11-15 22:55:24
benedyktyński biznes Siedziałem w tym biznesie niecały rok, po czym wyszedłem, bo zacząłem dokładać do interesu. Przez pierwsze kilka miesięcy było duże zaciekawienie nowym sklepem wśród ludzi , a potem niestety coraz gorzej i gorzej. Biznes w ogóle nie ma szansy na jakikolwiek zwrot , nawet w przeciągu 10 lat. Marże na produktach są bardzo niskie, a ceny wysokie , jak diabli. Benedyktyni niestety dbają tylko o swój interes. Prawda jest też taka, że nie ma mowy o żadnych starych recepturach benedyktyńskich. Wszystko produkowane jest w na zlecenie Jednostki Gospodarczej BENEDICITE przez znanych w Polsce producentów i mniejsze firmy. Benedyktyni naklejają tylko swoje logo i dorzucają marżę. Takie same produkty można kupić w innych sklepach , które kupują bezpośrednio u producentów 20,30 a czasem 40% taniej. Najgorsze jest to, że ostatnimi czasy wiele sklepów się zamknęło, bo były na skraju bankructwa, a Benedyktyni dalej namawiają naiwnych ludzi na otwarcie kolejnych sklepów, a ci je otwierają. Sami nie płacą miesiącami producentom, bo mają płynność taką, jak franczyzobiorcy, czyli kiepską i z tego powodu są u nich duże braki na stanach magazynowych. Dostawy są 2 razy w tygodniu we wtorek i czwartek kurierem, ale ostatnio to była prawdziwa ruletka. Według Benedyktynów , aby biznes się opłacał, to właściciel musi osobiście pracować w sklepie i taka jest też prawda. Trzeba stać po 10 godzin codziennie i harować. Nie ma mowy o zatrudnieniu jakichkolwiek pracowników, bo nie starszyłoby na ZUSy, a jeśli już , to tylko \\\"na czarno\\\". Reasumując - odradzam. Sam chcę z nimi iść do sądu, bo sklep musiałem zamknąć po niecałym roku z ich winy, bo nie dostarczali towaru, a przecież licencja jest kupiona na 7 lat! Porażka jednym słowem.
Andzia 2012-02-08 10:59:12
Ja tam wierzą w zdrową żywność, wiem że jest smaczniejsza i nie zawiera konserwantów szkodliwych dla organizmu. Sama kupuję ją w rarytasypolskie.pl - sprzedają rewelacyjne konfitury, soki, przyprawy i słodycze.
Jenderk 2014-03-14 12:27:30
Zdrowa żywność to podstawa w dzisiejszych czasach aby żyć zdrowo. To co jemy tym jesteśmy. Dlatego też moim zdaniem najlepiej wybrać sklep lokalny w pobliżu miejsca zamieszkania, który sprzedaje zdrową żywność w nim się zaopatrywać. Ja np mieszkam we Wrocławiu i mam koło siebie sklepzdrowegary www.sklepzdrowegary.pl, który dostarcza świeże produkty pod drzwi. Polecam tym którzy mieszkają we Wrocławiu i okolicach
hanka 2014-05-07 17:53:58
Ta zdrowa polska żywność jest bardzo smaczna. Pomysł na jej sprzedaż jest dobry. Możesz ją nawet promować za granicą, spójrz: http://agrometr.pl/promocja-polskiej-zywnosci-zagranica/
Jasiek 2014-06-12 16:33:18
Też zamierzam założyć taki sklep. Uważam, że jest to świetny biznes- http://agrometr.pl/pomysl-na-biznes-na-wsi/
Felicja89 2014-07-31 15:11:28
Można mieć sklep stacjonarny, ale nie stoi nic na przeszkodzie stworzyć internetowy. Ja zakładam sklep,z przetworami z niecodziennych owoców. Koleżanka mi wyczaiła fajny sklepik, w którym można ustawiać layout, w czasie rzeczywistym. Możecie popróbować, jak to się robi na demo.sky-shop.pl/?setup_template=1
Ka 2014-10-10 21:59:37
Sprzedam sklep internetowy - chętnych zapraszam do kontaktu: biuro@noesklep.pl
AMBROŻY 2014-10-16 14:54:42
Ja kupuję zawsze na Asyk.eu olej lniany, czemu uważasz, że nie ma zdrowej żywności? Jak mam jeść wszystko pogorszone z marketu to wolę sobie kupić dobrej jakości zdrową żywność w sklepie internetowym

Dodaj komentarz

Treść
Nick
Przepisz kod z obrazka

Albo odnajdziemy drogę, albo ją zbudujemy

Hannibal

Czy wiesz, że...?

Wartość światowej sprzedaży sieciowej szacowana jest na 460 miliardów dolarów
POLECAMY
Sprzedali Gruper.pl i rozkręcają nowy biznes w internecie
Allewarsztaty.pl
Serwis pomaga w znalezieniu solidnego mechanika samochodowego.
Projo.pl
Użytkownicy mogą za pośrednictwem strony kupić kompletną aranżację.
SwiatPrzychodni.pl
Serwis z informacjami o placówkach medycznych mających kontrakt z NFZ.

Serwisy Bankier.pl: