Głośno o polskim pomyśle. Polka stworzyła opakowanie, które hoduje się jak roślinę

O polskiej innowacji mówi cały świat. Róża Rutkowska, absolwentka poznańskiej School of Farm na kierunku Industrial Design opracowała rewolucyjne opakowanie, które rośnie jak cebula. Ta innowacja nie tylko nie zanieczyszcza środowiska, ale również można ją zjeść.

Fot. www.rozajanusz.com

Kilka dni temu Parlament Europejski poparł zakaz sprzedaży plastikowych opakowań i sztućców. Już niebawem będziemy zapewne świadkami kolejnej rewolucji ekologicznej. Tym razem za sprawą polskiego wynalazku. Róża Rutkowska opracowała innowacyjny materiał, który nazwała SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Ma on zastąpić folię spożywczą i plastikowe pojemniki. Jednak w przeciwieństwie do zwykłego plastiku nie jest produkowany, a hodowany. Co więcej nie wymaga światła, sterylnych warunków, ani zaawansowanych technologii.

Nowy materiał tworzony jest z grzybka kombuchy i należy go hodować przez ponad dwa tygodnie. Karmiony jest wyciągiem z odpadów rolniczych. Ekologiczne tworzywo powstaje w wyniku fermentacji cukrów pochodzących z odpadów rolniczych, przybierając postać membrany na powierzchni płynu. Opakowanie wykonane z materiału SCOBY utrzymuje świeżą żywność przez sześć miesięcy. Później można je wyrzuć na kompost lub po prostu zjeść wraz z zawartością.

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski

Komentarze

Rafał

31 października 2018 Odpowiedz

– „SCOBY utrzymuje świeżą żywność przez sześć miesięcy. Później można je wyrzuć na kompost lub po prostu zjeść wraz z zawartością.”
Jak to – zjeść po 6 miesiącach? Nieświeże? O co chodzi?

gotfael

2 listopada 2018 Odpowiedz

Jadasz suszone grzyby?

Komentarze

Dodaj komentarz

*
*