Dwóch Polaków stworzyło laser do nacinania kiełbasy na grilla

Dwóch Polaków opracowało technologię laserową do nacinania kiełbasy. Waldemar Cieślak i Grzegorz Wojdak zarejestrowali w urzędzie patentowym nacinaną kiełbasę, a sam wynalazek zyskał zainteresowanie wśród firm z branży wędliniarskiej.

Fot. YouTube

Prowadzisz biznes i chcesz o nim opowiedzieć? Napisz na kontakt@mambiznes.pl 

Ich pomysł zrodził się w trakcie jednego z letnich wieczorów w 2016 roku. Robiąc grilla nacięli szybko kiełbasę, używając do tego tylko i wyłącznie lasera. Początkowo to miała być tylko zabawa jednak wraz z biegiem czasu, twórcy pomysłu dochodzili do wniosku, że może to być świetny pomysł na biznes. –  Cały poranek upłynął pod znakiem Kiełbasy Nacinanej, nawet żona Grześka wyraziła pozytywną opinię, co dodało nam wiary w pomysł. Wiadomo, nie ma to jak zdanie kobiety – mówi Waldemar Cieślak. – Kiedyś usłyszałem, że jeśli masz jakiś pomysł i wstajesz z tym pomysłem na drugi dzień, to znaczy, że jest to dobry pomysł – dodaje. Tak też się stało w ich przypadku. Pomimo że sami prowadzą już własne firmy, postanowili rozpocząć przygodę z nowym pomysłem na biznes.

W ciągu najbliższych miesięcy dopracowywali swój innowacyjny pomysł na biznes. Uzyskali również wzór przemysłowy na nacinaną kiełbasę. – Pracownicy Polskiego Urzędu Patentowego zarówno przyjęli nasz wniosek, jak i przyznali nam patent z uśmiechem na ustach. Wiadomo, że Polska to wręcz kolebka kiełbasy – mówi współpomysłodawca Kiełbasy Nacinanej. Jednak na tym nie poprzestali. Twórcy pomysłu otrzymali także zgodę na objęcie patentem nacinanej kiełbasy  w całej Unii Europejskiej od 1 stycznia 2017 roku. Na swoim koncie twórcy Kiełbasy Nacinanej mają już pierwsze sukcesy. Ich pomysł przyciągnął już pierwsze firmy wędliniarskie zainteresowanie wynalazkiem. Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski
MamBiznes.pl

Komentarze

Miauu

12 lipca 2018 Odpowiedz

Super, grill. Oczywiście kiełbasa swądzi się w tym mega rakotórczym dymie. Dodatkowo dzięki tym nacięciom do otwartego ognia dostaje się kapiący tłuszcz, który mnoży ten trujący dym razy milion. Polacy żrą te grille masowo od 15 lat. Niektórzy nawet w niedziele obiadki sobie z grilla pichcą i karmią dzieci. W wyniku tej bezmyślności wskaźnik raka jelita i żołądka zwiększył się dramatycznie w przeciągu 10 lat.
Smacznego! Polskie know how i cutting edge technology! Brawo!

Spark

23 lipca 2018 Odpowiedz

Tak, w Polsce jemy z grilla od 15 lat. Dokładnie tyle co jesteś na tym świecie.

3D CNC

13 lipca 2018 Odpowiedz

Żenada. Przecież laserami wszystko sie robi tylko wygrywasz wzór i gotowe nawet serduszka można robić. Szok Szok Szok

Komentarze

Dodaj komentarz

*
*