Krakowska sieć restauracji rozpoczyna działalność w Kalifornii
Przemysław Tymczyszyn i Marcin Szworak zaczynali na krakowskich juwenaliach, a dziś podbijają Kalifornię własną siecią restauracji „Makarun”. Po zdobyciu sztucznej palmy w Dubaju i Hamburgu przyszedł czas na zachodnie wybrzeże USA.
![](https://mambiznes.pl/wp-content/uploads/2019/09/886cc25ca67f7e724a3e27ebc975508a.jpg)
Fot. Makarun
Zaczynając swój biznes, Przemysław Tymczyszyn i Marcin Szworak z pewnością nie mogli spodziewać się, że po kilku latach swojej działalności będą podbijać świat. Jednym z największych kamieni milowych w ich działalności było otwarcie swojej restauracji na Palmie Jumeirah w Dubaju. To właśnie dzięki obecności na sztucznej wyspie udało im się poznać inwestorów, którzy zdecydwoali się zainwestować w ekspansję zagraniczną krakowskiej sieci „Makarun”. – Naszymi amerykańskimi franczyzobiorcami są Polacy, którzy od ponad dwóch dekad mieszkają w Stanach. Wcześniej prowadzili biznes gastronomiczny o innym profilu – cukierniczy. Teraz szukali rokującego konceptu, który zapewniłby im sukces na większą skalę, z możliwością rozwoju franczyzy i zgłosili się do nas — mówi Przemysław Tymczyszyn współwłaściciel sieci.
W sieć restauracji Makarun zainwestowali Beata i Piotr Marcinek. To właśnie oni wprowadzili markę do USA, otwierając 20 września br. pierwszą restaurację w Kalifornii, a dokładniej w Newport. – Kalifornia to piąta gospodarka świata, zaistnienie na tym rynku to dla sieci naprawę duża rzecz – przyznaje Przemysław Tymczyszyn. Tym samym już restauracja działa blisko 30 lokali w 17 miastach w Polsce oraz w kilku krajach na świecie. Poznaj także pełną historię sieci Makarun na MamBiznes.pl.
Przeczytaj także na MamBiznes.pl
-
„Śmiało możemy powiedzieć, że tworzymy nową kategorię innowacyjnych produktów” – Magdalena Dudarska-Rodak, współzałożycielka Pet Form Labs
-
„Rodzime biznesy powinny bardziej skalować się na świat. Przede wszystkim do Stanów Zjednoczonych” – Bogusława Cimoszko-Skowroński, StartSmart CEE
-
Wirtualne biuro a koszty działalności. Czy to się opłaca?
MamBiznes.pl
35 500 obserwujących
+ Zaobserwuj nas-
Nowy bolid studentów Politechniki Warszawskiej. Powalczy w międzynarodowych zawodach
-
Polska fizyczka i jej zespół z dużym wyróżnieniem. Zwycięstwo w European Inventor Award 2024
-
Z miłości do zdrowej żywności. VegeLIO tworzy duet międzypokoleniowy, który chce zmieniać nawyki Polaków
-
Branża, która nie umrze. Grupa Klepsydra konsoliduje sektor usług pogrzebowych w Polsce