Opolski pomysł na biznes na kawę z azotem

Kawa macerowana na zimno i serwowana z azotem została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych. Maceracja kawy na zimno to nic innego jak moczenie zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. W Opolu wiedzą jak to zrobić. Już wkrótce firma Hard Beans Coffee Roasters (HBCR) uzyska tą techniką kawę o znakomitych walorach smakowych.

Na zdjęciu Artur Porada, prezes zarządu Hard Beans Coffee Roasters

Do tej pory przygotowanie w ten sposób kawy zajmowało dość dużo czasu, dlatego twórcy opolskiej kawiarni Kofeina, z którą nierozerwalnie związana jest firma HBCR, uproszczą cały proces. – W Hard Beans Coffee Roasters opracowaliśmy urządzenie służące do maceracji kawy na zimno, które w porównaniu do metod tradycyjnych uzyskuje gotowy napój kilkukrotnie szybciej. Szybszy czas maceracji, jak i bezpieczna, zamknięta atmosfera produkcji sprawia, iż rozwiązanie to jest innowacyjne w skali świata, dlatego można rzec, iż jesteśmy twórcami tej technologii – mówi Artur Porada, prezes zarządu Hard Beans Coffee Roasters

Kawa i azot idealnym połączeniem na lato

Mieszkańcy Opola już niebawem będą mogli skorzystać z innowacyjnego rozwiązania, które w krótkim czasie przygotuje Nitro Cold Brew, czyli kawę macerowaną na zimno z dodatkiem azotu serwowanej w puszkach. – Nasycenie kawy azotem przede wszystkim ma na celu utrzymanie bezpiecznej atmosfery w KEGu, dzięki czemu na dłużej zachowuje ona świeżość. Azot jest gazem neutralnym, dlatego nie ma wpływu na smak napoju. Efektem „ubocznym”, który się pojawia jest delikatna, musująca pianka, która kaskadowo tworzy się na powierzchni napoju. Nazywamy to efektem Guinessa – wyjaśnia Artur Porada.

Plany na przyszłość

Nowe rozwiązanie ma przyczynić się do szybkiego rozwoju całej firmy. Jak zapowiadają pomysłodawcy ich rozwiązanie ma znaleźć się zarówno w kawiarni, jak i restauracjach, czy biurach. – Planem na najbliższą przyszłość jest rozwój i usprawnianie technologii, jak i opracowanie urządzeń bardziej przemysłowych, które będą mogły być zastosowane nie tylko w kawiarniach, lecz także w palarniach kawy, czy minibrowarach – podkreśla prezes zarządu Hard Beans Coffee Roasters.

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski