Ranking kont firmowych Ranking kont osobistych

Pogłębia się kryzys w branży mięsnej

Rosną problemy branży mięsnej. Z danych firmy Euler Hermes zajmującej się ubezpieczeniami transakcji handlowych wynika, że w ciągu pięciu miesięcy tego roku upadło 15 producentów żywności, podczas, gdy w całym 2011 roku było to 36 firm. Najwięcej jest upadłości firm zajmujących się przetwórstwem mięsa. Ich liczba jest zbliżona do ubiegłorocznej, ale zmieniła się w pewnym stopniu specyfika tego, jakie firmy przeżywają obecnie kłopoty.

Porównując okresy styczeń-maj: w tym roku największa firma z branży mięsnej, która zbankrutowała miała obrót około 150 milionów złotych, podczas gdy w ubiegłym roku w tym samym czasie w ubiegłym około 27 milionów złotych.

Autorzy raportu mówiąc o przyczynach tego stanu wskazują na dużą konkurencyjność i na nadwyżkę mocy produkcyjnych, a oprócz tego po uwzględnieniu kosztów, takich jak paliwo i energia czy opłat półkowych okazuje się, że zakłady mięsne mają bardzo niskie marże – 1-2 procent. Na to nakładają się jeszcze duże koszty ponoszone przez zakłady mięsne w związku ze spłatą kredytów związanych z inwestycjami w ostatnich latach.

IAR K.P. na podst. komun. /pbp

Administratorem Twoich danych jest Bonnier Business (Polska) sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Twoje dane będą przetwarzane w celu zamieszczenia komentarza oraz wymiany zdań, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora polegający na umożliwieniu użytkownikom wymiany opinii naszym użytkownikom (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zamieszczenia komentarza. Dalsze informacje nt. przetwarzania danych oraz przysługujących Ci praw znajdziesz w Polityce Prywatności.