Szukasz pomysłu na foodtruck? Oto 6 biznesów, które sprawdziły się za granicą

Foodtrucki to coraz popularniejszy rodzaj biznesu w Polsce. Według różnych szacunków w Polsce działa 1300-1500 foodtrucków oferujących swoim klientom najróżniejszą kuchnię. Portal MamBiznes.pl przeanalizował ciekawe pomysły na foodtruck, które podbiły podniebienia miłośników street food za granicą. Niektóre mogą być inspiracją dla osób szukających pomysłu na foodtruck w Polsce.

Założenie własnego foodtrucka wymaga dobrego pomysłu, wysiłku oraz pieniędzy. O tym jak uruchomić własny foodtruck i ile to kosztuje przeczytasz tutaj.

Aktualnie  w Polsce wśród foodtrucków króluje kuchnia amerykańska oraz meksykańska. Jednak często nawet wysoka jakość oferowanych produktów nie jest wstanie przyciągnąć bardzo dużą liczbę klientów. Konieczne jest pewne wyróżnienie się względem innych pojazdów. Poznajcie ciekawe koncepty biznesowe.

Sushi Foodtruck

Foto: 10best.com

Japońska kuchnia podbija coraz bardziej serca Europejczyków, w tym Polaków. Stacjonarne restauracje sushi w ostatnim czasie przeżywają oblężenie. Jednak największą zaletą, tego rodzaju foodtrucka, jest mała ilość urządzeń znajdujących się na pokładzie. Wystarczy jedynie palnik i lodówka. Pozwala to na znaczne oszczędności, które przedsiębiorca może przekazać na reklamę czy też wyróżnienie swojego pojazdu. Jednak dobrze jest również, aby pojazd miał jak najwięcej japońskich elementów.

Hibachibot

Foto: Chipchabot.com

Pomysł na projekt foodtrucka jest niezwykle ważny jak sama oferowana kuchnia. O tym właśnie wiedzieli małżeństwo Eddie i Virginia Schenck ze Stanów Zjednoczonych. Oferują oni kuchnię koreańsko-meksykańską. Jednak aby się wyróżnić z pośród innych foodtrucków, zaprojektowali i stworzyli robota Hibachibot, którego przymocowali do pojazdu. Dzięki temu zawsze od razu zwracają na siebie uwagę.

Zombie foodtruck 

Foto: foodbeast.com

W Wielkiej Brytanii powstał Zombie foodtruck. W ramach reklamy, w pobliżu pojazdu można spotkać osoby wystylizowane na zombi. Cały pojazd oblany jest czerwoną farbą, przypominającą krew.  Jednak nie tylko wystrój jest przerażający, także menu. W podawanych burgerach można znaleźć mózg krowy.

Foodtruck w piętrowym autobusie

Foto: FB.pl/kindkravigs

Większość foodtrucków nie ma miejsca, aby klienci mogli sobie usiąść. Nieco inną sytuację ma jedna z amerykańskich barów na kółkach. Wykorzystali oni autobus piętrowy. Na górnym pokładzie znajduje się kuchnia, zaś na dolnym klienci mogą spożyć swój posiłek.

Magiczny foodtruck

Foto: g1.globo.com

Pewni Brazylijczyczy postanowili wykorzystać popularność książki o Harrym Potterze. Stworzyli oni foodtruck odnoszący się do świata magii. Wszystkie dostępne potrawy, zostały opisane przez autorkę książki. Wśród nich można wyróżnić kremowe piwo czy fasolki wszystkich smaków

Kosmiczny foodtruck

Foto: Eater.com

Pewna grupa amerykanów, postanowiła stworzyć foodtruck, opierając się na kształcie statku kosmicznego. Zawsze kiedy pojawia się na festiwalach, wzbudza nie małe zainteresowanie.

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski
MamBiznes.pl