Ranking kont firmowych Ranking kont osobistych

Warzysz? Zgłoś swoje piwo do Konkursu Piw Domowych

Wszyscy miłośnicy bursztynowego napoju w Polsce mogą jeszcze zgłaszać wyprodukowane przez siebie piwa do tegorocznego konkursu Piw Domowych Festiwalu Birofilia w Żywcu. Autor zwycięskiej receptury, Grand Championa Birofilia, będzie mógł uwarzyć swoje piwo domowe w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie w skali kilka tysięcy razy większej. Wszystkie koszty produkcji pokryje Grupa Żywiec a piwo trafi na półki sklepowe w całej Polsce 6 grudnia.

W Konkursie Piw Domowych Birofilia 2012 jurorzy będą oceniać piwa w dziesięciu stylach: Bitter, Dry stout, Pils niemiecki, Witbier, Hefeweizen, California Common, Amerykańskie IPA, Rauchbock, Belgijskie Ciemne Mocne Ale i Barleywine. Żeby zakwalifikować się do konkursu należy do 7 czerwca br. zgłosić uwarzone przez siebie piwa. Na stronie Festiwalu oraz na fanpage’u Festiwalu Birofilia na Facebooku dostępny jest kalendarz umożliwiający sprawdzenie, ile czasu potrzeba na uwarzenie trunku w danym stylu piwnym. Piwowarzy, którzy chcą zgłosić piwo w stylu Amerykańskie IPA powinni rozpocząć warzenie najpóźniej 14. kwietnia, Witbier -21. kwietnia, Bitter – 28. kwietnia, a Hefeweizen – 5. maja. Kalendarz pomaga nie tylko wybrać  kategorie, ale również ustawić przypomnienia informujące o zbliżającym się terminie rozpoczęcia warzenia.

– Zachęcamy wszystkich początkujących jak i doświadczonych piwowarów do sprawdzenia swoich umiejętności w największym tego typu konkursie w Europie. Zwycięzcę poznamy 16 czerwca w czasie Festiwalu Birofilia w Żywcu – mówi Katarzyna Antoniszewska zajmująca się w Grupie Żywiec organizacją Festiwalu.

Piwa zgłoszone do Konkursu Piw Domowych przed 7 czerwca oceni kilkunastoosobowe, międzynarodowe jury i w każdej z 10. kategorii wybierze zwycięzcę. A spośród dziesięciu najlepszych wyłoniony zostanie Grand Championa Birofilia 2012. W zeszłym roku o najwyższy tytuł walczyło 200 piw, zgłoszonych przez 88 piwowarów domowych z całej Polski (w 2010 r. zgłoszono 177 piw; w 2009 r. – 134 piwa).

Piwowarzy domowi rywalizują o prestiżową nagrodę – możliwość uwarzenia piwa według własnej receptury w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Pierwszym piwowarem domowym, który warzył swoje piwo w Cieszynie został Jan Krysiak z Chorzowa. Piwo, pod nazwą Bracki Koźlak Dubeltowy, zostało wprowadzone do sprzedaży 6 grudnia 2009 r. Kolejnym zwycięzcą była kobieta – Dorota Chrapek z Pogwizdowa, a jej Pale Ale Belgijskie uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie trafiło do sklepów 6 grudnia 2010 roku. W ubiegłym roku Brackiego Grand Championa Birofilia 2011 wraz z cieszyńskimi mistrzami piwowarstwa uwarzył Jana Szała z Poznania. Najlepsze piwo roku wybrane w czerwcu – Grand Champion Birofilia 2012 – pojawi się w sprzedaży 6. grudnia 2012 r.

/Grupa Żywiec

Administratorem Twoich danych jest Bonnier Business (Polska) sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Twoje dane będą przetwarzane w celu zamieszczenia komentarza oraz wymiany zdań, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora polegający na umożliwieniu użytkownikom wymiany opinii naszym użytkownikom (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zamieszczenia komentarza. Dalsze informacje nt. przetwarzania danych oraz przysługujących Ci praw znajdziesz w Polityce Prywatności.