Jakie koszty przy handlu obwoźnym?
Zajmuje się handlem obwoźnym. Czy tzw. opłatę targową mogę wliczyć w koszty działalności? Posiadam też samochód, ale nie jest przepisany na firmę. Czy mimo tego mogę wliczyć paliwo w koszty? Jestem na książce przychodów i rozchodów – czy jest to dobry wybór?
Opłata targowa jaką Pan uiszcza stanowi niewątpliwie koszt uzyskania przychodów. Paliwo do samochodu również będzie stanowiło koszt uzyskania przychodów. Książka przychodów i rozchodów w handlu obwoźnym jest z pewnością najlepszą i najprostsza dla Pana formą opodatkowania.
Sprawy handlu obwoźnego reguluje rozporządzenie ministra zdrowia z 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym.
Zgodnie z przepisami środki transportu przeznaczone do handlu obwoźnego w czasie sprzedaży są wyposażone w tabliczkę informacyjną umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny firmę lub nazwę, a w przypadku osób fizycznych – imię i nazwisko przedsiębiorcy prowadzącego handel obwoźny oraz jego siedzibę lub miejsce zamieszkania. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania spełniają wymagania określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Sprzedaż w handlu obwoźnym środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz innych łatwo psujących się, w tym artykułów w opakowaniach jednostkowych, może odbywać się wyłącznie ze środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze umożliwiające ich przechowywanie w oddzielnych komorach chłodniczych dla każdego rodzaju środka spożywczego.
Temperatura w urządzeniach chłodniczych musi odpowiadać wymaganiom określonym przez przedsiębiorcę produkującego dany środek spożywczy i jest na bieżąco sprawdzana i rejestrowana. Artykuły które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym:
- środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z wyjątkiem napojów dla sportowców i środków energetyzujących;
- następujące środki spożywcze bez opakowań jednostkowych:
a) mleko niepasteryzowane i niepoddane obróbce termicznej oraz przetwory mleczne, w tym lody;
b) tłuszcze roślinne i zwierzęce;
c) mięso i przetwory mięsne oraz podroby i przetwory podrobowe zwierząt rzeźnych;
d) drób bity i przetwory drobiowe oraz podroby i przetwory podrobowe z drobiu;
e) dziczyzna i przetwory z dziczyzny;
f) przetwory rybne;
g) mrożone środki spożywcze, w tym zawierające w swoim składzie środki spożywcze;
h) potrawy i wyroby garmażeryjne do bezpośredniego spożycia;
i) przetwory grzybowe;
j) pieczywo i wyroby ciastkarskie; - rosnące w warunkach naturalnych grzyby świeże – poza targowiskami;
- napoje alkoholowe, z wyjątkiem piwa w opakowaniach jednostkowych.
Podstawa prawna
: Rozporządzenie ministra zdrowia z 20 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań higienicznych i sanitarnych obowiązujących w handlu obwoźnym środkami spożywczymi oraz wykazu artykułów, które nie mogą być wprowadzane do obrotu w handlu obwoźnym (Dz.U. nr 63, poz. 634 i nr 128, poz. 1408)
Przemysław Gogojewicz
MamBiznes.pl
35 500 obserwujących
+ Zaobserwuj nas-
Jak obliczyć staż pracy? Podpowiadamy, jak nie popełnić błędu
-
Nienormowany czas pracy, czyli co oznacza dla pracownika i pracodawcy
-
Cykl Edukacyjny: obligacje skarbowe jako bezpieczna forma lokowania oszczędności
-
Cykl Edukacyjny: Inwestowanie Oszczędności. Rozpoczynamy serię artykułów o lokowaniu kapitału