Ranking kont firmowych Ranking kont osobistych

Polacy otwierają bary i restauracje

Coraz więcej osób, które zamierzają założyć własną działalność gospodarczą, decyduje się na otworzenie baru lub restauracji. Szacuje się, że tylko w samej franczyzie powstanie ich około 350. Oznacza to, że inwestycje w tą branżę mogą przekroczyć 100 mln zł – informuje  w dzisiejszym wydaniu ”Dziennik Gazeta Prawna”.

”Jednak sieciowa gastronomia to zaledwie 25 proc. rynku. Według GUS w Polsce działa 81 tys. lokali. Gdyby doliczyć do planów sieci również punkty gastronomiczne, które powstaną niezależnie od nich, to można przyjąć, że w tym roku powstanie nawet ponad 500 barów i restauracji. A to oznacza wydatki na poziomie około 150 mln zł” – czytamy w ”Dzienniku Gazecie Prawnej”.

”Jak dodaje Michał Wiśniewski z firmy doradczej Profit System, w ubiegłym roku zaczęło działać 12 nowych systemów – w sumie było już 88 sieci. – W tym roku spodziewamy się podobnego przyrostu nowych sieci. Najwięcej pojawi się ich w sektorze pizzerii czy pierogarni – wymienia Michał Wiśniewski. Im większy wybór, tym więcej osób skłania się, by swoje pieniądze zainwestować w sieciowy biznes. Bo, jak wyliczają eksperci, inwestycja w sprawdzony koncept to o 20 proc. niższe wydatki na jego uruchomienie w porównaniu z otwarciem lokalu na własną rękę” – czytamy dalej.

”To nie oznacza, że gastronomia sieciowa to gwarantowany sukces. W przeszłości zdarzyło się kilka upadłości sieci. Przykładem może być Pizzeria 7 Eleven, Kebab Pod Psem czy Polish Hot Dog. – Dlatego kandydat na franczyzobiorcę powinien być ostrożny i porównywać oferty, zanim na którąś się zdecyduje, zestawiając je z trzeźwą oceną własnych możliwości oraz potencjału lokalizacji – podkreśla Adam Wroczyński, analityk Akademii Rozwoju Systemów Sieciowych” – dodaje ”Dziennik Gazeta Prawna”.

Obecna sytuacja na rynku skłania wiele ambitnych osób do zakładania własnej działalności gospodarczej. Inwestycje takie są jednak bardzo ryzykowne, ponieważ trudno określić, czy dany pomysł się sprawdzi. Coraz więcej osób korzysta więc z instytucji franchisingu. Jest to sposób na otworzenie własnego biznesu, ale na sprawdzonym już, cudzym pomyśle.

Więcej informacji na ten temat w dzisiejszym wydaniu ”Dziennika Gazety Prawnej”, w artykule Patrycji Otto Pt. ”W tym roku będzie wysyp nowych barów i restauracji”.

Źródło: Przegląd prasy Bankier.pl

Administratorem Twoich danych jest Bonnier Business (Polska) sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Twoje dane będą przetwarzane w celu zamieszczenia komentarza oraz wymiany zdań, co stanowi prawnie uzasadniony interes Administratora polegający na umożliwieniu użytkownikom wymiany opinii naszym użytkownikom (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne w celu zamieszczenia komentarza. Dalsze informacje nt. przetwarzania danych oraz przysługujących Ci praw znajdziesz w Polityce Prywatności.