Amerykański start-up znalazł sposób na ból głowy po wypiciu wina

Dla milionów osób pijących wino najstraszniejsze bywają dwa słowa na butelce „zawierają siarczyny”. Są one szczególnie uciążliwe dla alergików, ale również powodują silne bóle głowy. Ten problem dostrzegli twórcy start-upu Üllo, którzy opracowali innowacyjną technologię, która nie tylko pozbywa się siarczynów, ale również poprawia smak wina.

Twórca start-upu Üllo James Kornacki od wielu lat prowadzi wraz z rodziną własną winnicę niedaleko Chicago.

Jak założyć własną winnicę przeczytasz tutaj

W winach występują siarczyny, które wytwarzane są w wyniku fermentacji. Jednak bardzo często producenci muszą dodać  więcej tego związku, aby wino mogło wytrzymać nawet miesiąc. Jednak to powoduje, że nie każdy może napić się wina, ze względu na alergię czy też  powodujące silne bóle głowy następnego dnia. Co prawda istnieją wina „wolne od siarczynów” to jednak są one drogie, ale również ich smak nie jest najlepszy. To właśnie sprawiło, że twórca start-upu stworzył filtr do wina, usuwający siarczyny z alkoholu.

Oczyszczacz do wina Üllo jest niezwykle wygodny dla użytkowników. Produkt dostępny jest w cenie 79,99 USD.

Przeczytaj także na MamBiznes.pl

Bartłomiej Godziszewski
MamBiznes.pl

Komentarze

Dodaj komentarz

*
*