Polacy rezygnują z mięsa. Rośnie branża wegańska, spada mięsna
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa. Jak wskazało badanie Raport Food Pyszne.pl, na które powołała się Rzeczpospolita, w Polsce już niemal 1 mln osób nie je mięsa, a ich liczba stale wzrasta. W konsekwencji branża wegetariańska rośnie, zaś mięsna spada.
W Polsce został odnotowany rekord osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa. Jak wskazały dodatkowo wyniki badania, 1 mln osób już z niego zrezygnowały, a blisko 2 mln myśli o zmianie swojej diety. Gdyby te założenia się ziściły, oznaczałoby to bardzo dużą zmianę na rynku. Warto jeszcze wspomnieć, że już dziś 43 proc. Polaków zgodnie z badaniem IQS, nie rezygnuje z mięsa całkowicie, natomiast mocno ogranicza jego spożycie.
Restauracje wegetariańskie, jak i wegańskie z pewnością mogą z optymizmem patrzeć w przyszłość. Liczba ich klientów powinna stale wzrastać. Nie tak dobrze może już spoglądać branża mięsna. W ich przypadku nadchodzące lata mogą być coraz chudsze. To sprawi, że będzie musiała ona inwestować coraz bardziej w innowacyjne rozwiązania. Jak wynika z raportu firmy AT Kearney w 2040 r. konwencjonalne mięso będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku mięsnego – 35 proc. zajmie to z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. – roślinne zamienniki. Ich udział już w 2025 r. ma wynosić 10 proc.
Przeczytaj także na MamBiznes.pl
MamBiznes.pl
35 500 obserwujących
+ Zaobserwuj nas-
Jak obliczyć staż pracy? Podpowiadamy, jak nie popełnić błędu
-
Nienormowany czas pracy, czyli co oznacza dla pracownika i pracodawcy
-
Cykl Edukacyjny: obligacje skarbowe jako bezpieczna forma lokowania oszczędności
-
Cykl Edukacyjny: Inwestowanie Oszczędności. Rozpoczynamy serię artykułów o lokowaniu kapitału