Czy przy staraniu się o przedłużenie koncesji potrzebna jest opinia sanepidu?
Jestem właścicielem sklepu spożywczego. Posiadam zezwolenie na handel napojami alkoholowymi do 4,5% oraz piwem. Czy przy składaniu wniosku o przedłużenie koncesji potrzebna jest powtórna opinia sanepidu o przystosowaniu lokalu do handlu napojami alkoholowymi?
Przedłużenie koncesji na sprzedaż wyrobów alkoholowych wymaga takiej samej dokumentacji, jaka była wymagana przy rejestracji sklepu z alkoholem. Opinia sanepidu dotyczący braku przeciwwskazań co do handlu wyrobami alkoholowymi w danym lokalu jest wymagalna na podstawie ustawy z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tj. Dz.U. z 2007 r. nr 70, poz. 437).
Zezwolenie może wygasnąć także z powodu:
- likwidacji punktu sprzedaży,
- upływu terminu ważności zezwolenia,
- zmiany rodzaju działalności punktu sprzedaży,
- zmiany składu osobowego wspólników spółki cywilnej.
Wówczas podmiot może wystąpić z wnioskiem o wydanie nowego zezwolenia nie wcześniej jednak przed upływem 6 miesięcy od dnia wydania decyzji o wygaśnięciu zezwolenia.
Podstawa prawna:
- Ustawa z 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tj. Dz. U. z 2007 r. Nr 70, poz. 437);
- Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 1998. nr 90, poz. 575 z późn. zm.);
- Ustawa z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U. z 2001 r. nr 63, poz. 643, z późn. zm.);
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi (Dz.U. nr 30, poz. 377 ze zm.);
- Rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U . z 2002 r. nr 75, poz. 696);
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 14 sierpnia 1997 r. w sprawie kwalifikacji w zakresie podstawowych zasad higieny wymaganych od osób biorących udział w produkcji lub obrocie środkami spożywczymi, używkami lub substancjami dodatkowymi dozwolonymi oraz zasad uzyskiwania takich kwalifikacji (Dz.U. z 1997 r. nr 105, poz. 670).
Przemysław Gogojewicz